Στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού, που έχει διατηρήσει σε γενικές γραμμές τον προσεισμικό της χαρακτήρα, χτίστηκε ένα νεοκλασικό κτήριο, προκειμένου να φιλοξενήσει ό, τι διασώθηκε από την καταστροφή του 1953.
Στους δύο ορόφους του εκτίθενται, μεταξύ άλλων, αριστουργήματα ζωγράφων της μεταβυζαντινής περιόδου.
Η φροντίδα για την πρώτη έκθεση των έργων στο νέο αντισεισμικό κτήριο, που η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1958 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1960, ανατέθηκε στο βυζαντινολόγο Μανόλη Χατζηδάκη. Αυτός φρόντισε να εκτεθούν τα δύο ολόκληρα ξυλόγλυπτα τέμπλα του ισογείου (αίθουσα Α), τα γλυπτά από την ελληνιστική, την παλαιοχριστιανική, τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο (αίθουσα Β-κλιμακοστάσια), οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες (αίθουσες Βα και Γ). Φρόντισε επίσης να εκτεθούν μοναδικά έργα γνωστών κρητικών ζωγράφων του 15ου, 16ου και 17ου αι., όπως ο Άγγελος, ο Μιχαήλ Δαμασκηνός ο Γεώργιος Κλόντζας, ο Εμμανουήλ Τζάνες, ο Βίκτωρ (αίθουσα Δ), εικόνες μαθητών τους, γνωστών ζωγράφων του 18ου αι., όπως ο Νικόλαος Καλλέργης, ο Γεράσιμος Κουλουμπής, ο Γεώργιος Γρυπάρης (αίθουσα Ε), και οι μεγάλες ελαιογραφίες των Νικολάου Δοξαρά, Νικολάου Κουτούζη και Νικολάου Καντούνη και άλλων καλλιτεχνών, οι οποίοι προσανατόλισαν την επτανησιακή τέχνη προς τη Δύση (αίθουσες Ζ, Η και είσοδος).
Οι συλλογές του Μουσείου εμπλουτίστηκαν αργότερα, πάντα με τη φροντίδα του Μανόλη Χατζηδάκη, με αγορές έργων και δωρεές, με αποτέλεσμα, κατά την υπεύθυνη γνώμη του δημιουργού του, να είναι το καλύτερο και πλουσιότερο μουσείο για τη μεταβυζαντινή ζωγραφική στην Ελλάδα. Ειδικά στον τομέα της ζωγραφικής, η σημασία του Μουσείου αυτού είναι ιδιαίτερη.
Μέσα από τη γνωριμία με δύο μεγάλες σχολές ζωγραφικής και τους εκπροσώπους τους, την Κρητική Σχολή και την Επτανησιακή Σχολή, δίνει τη δυνατότητα για την προσέγγιση της εξέλιξης της μεταβυζαντινής τέχνης και τις απαρχές της νεότερης, μέσα από τις επιρροές της δυτικής τέχνης στο χώρο των Επτανήσων.
Απο το ΤΑΠΑ έχει κυκλοφορήσει ο οδηγός “Μουσείο Ζακύνθου” της αρχαιολόγου κυρίας Ζωής Μυλωνά – 1998.
Μουσείο Ζακύνθου
Πλατεία Σολωμού 3, 29100 Ζάκυνθος,
Ωράριο: Τρίτη έως και Σάββατο 8:00-15:00
Τηλ. Επικοινωνίας: 26950-41066 (μουσείο) & 26950 42714 (εφορεία)
Ευχαριστούμε θερμά για τη πολύτιμη βοήθεια της, την κυρία Χριστίνα Μερκούρη – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου.