Το «Ελληνικόν Πιλοποιείον» ΗΛ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΥΙΟΣ, μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδρύθηκε το 1886 από τον Ηλία Πουλόπουλο, υφασματέμπορο από την Καλαμάτα που ήρθε στην Αθήνα με σκοπό να προοδεύσει.
Το βιομηχανικό κτήριο του εργοστασίου πιλοποιίας, έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι είναι αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής .
Έχει πολύ ενδιαφέρουσα εμφανή λιθοδομή, απλή και αυστηρή διάταξη των μορφολογικών στοιχείων στις όψεις και κεραμοσκεπή στέγη. Η λιθοδομή διακόπτεται από πέτρινους ψευτοκίονες ενώ χαρακτηριστική είναι η χρήση σιδήρου στις όψεις. Η κάτοψη του είναι τραπέζιο, ενώ η είσοδος σ’ αυτό γίνεται από την πλαϊνή πλευρά του τραπεζίου.
Το εργοστάσιο του Ηλία Πουλόπουλου, στο Θησείο ήταν πλήρως εξοπλισμένο ήδη το 1900 και τα καπέλα που κατασκεύαζε, αποσπούσαν διεθνή βραβεία. Το λιθόκτιστο κτίριο στην οδό Ηρακλειδών στο Θησείο φιλοξενούσε την επιχείρηση της πιλοποιίας έως τα μέσα του `50. Τότε που η διαφήμιση για τα περίφημα καπέλα «ΠΙΛ-ΠΟΥΛ» είχε καρφωθεί στο νου πολλών ανδρών. Ήταν και είναι συνδεδεμένο με την ζωή των κατοίκων της περιοχής και ακόμη και σήμερα αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την περιοχή, η γέφυρα του ηλεκτρικού στην διασταύρωση της οδού Θεσσαλονικής και Ηρακλειδών έχει επικρατήσει να λέγεται «Γέφυρα Πουλόπουλου» επειδή δημιουργήθηκε δίπλα ακριβώς στο παλαιό εργοστάσιο.
Από το κτήριο σήμερα, έχει απομείνει μόνο ένα μικρό μέρος το οποίο έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Πρώην Πιλοποιείο Πουλόπουλου | Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” όπου στεγάζονται το Μουσείο Θεάτρο σκιών Χαρίδημος, η Συλλογή «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα», καθώς και δύο εκθεσιακοί χώροι.
Ευχαριστούμε θερμά, τον Χαράλαμπο Ρουμελιώτη βοηθό του Σωτήρη Χαρίδημου που σε συνεργασία μαζί του μας έδωσαν την ιστορία των φωτογραφιών.