Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό την Άνοιξη του 2005. Είχαν όμως προηγηθεί περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας και συλλογής σπάνιων εκθεμάτων από τον ιδρυτή του, τον Γιάννη Γαρεδάκη και την γυναίκα του Ελένη, που με πολλή αγάπη, μεράκι, όραμα, και βοήθεια σχεδόν μηδενική, κατάφεραν τελικά να μετουσιώσουν σε Μουσείο τον θαυμασμό τους για την Τυπογραφία. Μια τέχνη που κυριολεκτικά άλλαξε τον κόσμο και δημιούργησε νέες δυναμικές σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Από το 2005, το Μουσείο Τυπογραφίας δεν σταμάτησε να επεκτείνεται, να προσθέτει στις συλλογές του εκθέματα, να “αλλάζει”, όπως ακριβώς και η τυπογραφία. Στις συλλογές του μπορεί κανείς να δει -μεταξύ άλλων- ένα πιστό αντίγραφο του ξύλινου τυπογραφικού πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου, αυθεντικά μαντεμένια τυπογραφικά πιεστήρια του 19 αι., μια αυτόματη “Χαϊδελβέργη” του 20ου αιώνα, πάγκους στοιχειοθεσίας, λινοτυπική και μονοτυπική μηχανή. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο επισκέπτης κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο, παρακολουθεί μια ιστορία περίπου πεντέμιση αιώνων και φτάνει μέχρι τις μέρες μας “ανακαλύπτοντας” ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.
Το 2012 εγκαινιάστηκε νέα πτέρυγα στο Μουσείο, αφιερωμένη σε τεχνικές της τυπογραφίας, όπως η χαλκογραφία, η ξυλογραφία, η λιθογραφία, βιβλιοδεσία, η σφραγιδοποιεία. Εδώ υπάρχουν επίσης μηχανήματα φωτοσύνθεσης, τέλεξ, η μέθοδος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (Μπράιγ), παντογράφος, αλλά και ένας “πύργος” offset στον οποίο μέχρι το 2009 τυπωνόταν η τοπική εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” και πολλά ακόμα.
Με την πάροδο των χρόνων, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα τιμούν το Μουσείο με δωρεές μηχανημάτων, βιβλίων και άλλων εκθεμάτων προκειμένου αυτά όχι μόνο να διασωθούν αλλά και να αποτελέσουν κομμάτια της ιστορίας της σπουδαιότερης ίσως εφεύρεσης στον κόσμο. Από τις σημαντικότερες δωρεές σε σπάνια βιβλία και γκραβούρες, είναι εκείνη του Κώστα Τζωρτζάκη, Χανιώτη από παλιά ενετική οικογένεια που εμπιστεύθηκε πολλούς από τους οικογενειακούς του θησαυρούς στο Μουσείο Τυπογραφίας. Μάλιστα, τα βιβλία αυτά μελετήθηκαν εκτενώς από ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών και αναμένεται να παρουσιαστούν με λεπτομερή σχόλια και επισημάνσεις τους επόμενους μήνες στο Μουσείο. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι δωρεές του Βασίλη Καλαϊτζή Μουντάκη, ο οποίος εκτός των άλλων έχει παραχωρήσει σπάνιες γκραβούρες και μία από τις ελάχιστες σωζόμενες παγκοσμίως αφίσα των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα το 1896.
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να θαυμάσουν την εξαιρετική βιβλιοθήκη, με σπάνιες εκδόσεις, χάρτες, βιβλία από τον 16ο αιώνα και μετά, παλιές γραφομηχανές, τηλέτυπο, γραμματόσημα, χαρτονομίσματα και ένα σωρό θησαυρούς που σχετίζονται με την Τυπογραφία, καθώς και την μόνιμη έκθεση της Γραφής, που στεγάζεται στον χώρο του Μουσείου. Πρόκειται για μια μοναδικής σύλληψης έκθεση, φιλοτεχνημένη από τον καλλιτέχνη-τυπογράφο Αντώνη Παπαντωνόπουλο, που διηγείται την ιστορία της Γραφής, από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας.
Το Μουσείο Τυπογραφίας φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, έχει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές κάθε ηλικίας, ενώ φιλοξενεί συχνά μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες. Είναι ένα Μουσείο εξαιρετικά δραστήριο, ένα Μουσείο που έχει πάντα κάτι καινούργιο να παρουσιάσει, ένα κέντρο πολιτισμού και γραμμάτων, ένας άοκνος πόλος έλξης για τους επισκέπτες των Χανίων -και όχι μόνο!
Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσείο Τυπογραφίας -μοναδικό στην Ελλάδα και σπάνιο παγκοσμίως- είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (ΑΕΡΜ), και έχει ψηφιστεί πρώτο Μουσείο στα Χανιά από τους χρήστες του διαδικτυακού tripadvisor, συγκεντρώνοντας παράλληλα διθυραμβικές κριτικές. Βρίσκεται λίγο έξω από τα Χανιά στο Βιομηχανικό Πάρκο Σούδας, δίπλα από τα τυπογραφικά πιεστήρια της τοπικής εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”. Σε έναν χώρο δηλαδή, που “μυρίζει” τυπογραφία, μελάνι, χαρτί, σε έναν χώρο με ολοζώντανη την αίσθηση της Τυπογραφίας.
Μουσείο Τυπογραφίας, Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, Χανιά, Κρήτη
Μπορείτε επίσης να το επισκεφθείτε διαδικτυακά, με ένα κλικ στο
www.typography-museum.gr/360/TypographyMuseum_Project36.html
Τηλ: 28210 51003 (καθημερινά) και 28210 80090 (τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου).
Κατά τη χειμερινή περίοδο το Μουσείο είναι ανοιχτό κάθε Κυριακή 10 π.μ. – 2:30 μ.μ. ενώ υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης όλες τις μέρες μετά από τηλεφωνική συνεννόηση η e-mail.