Μαγιό ανδρικό της περιόδου 1905-1915 και μαγιό γυναικείο του 1910.
Δωρεά: Ιωάννα Παπαντωνίου | (2008.6.655, 2008.6.227)
Μαγιό, προέρχεται από τη γαλλική λέξη maillot που δήλωνε αρχικά, στο 1530 , κομμάτι υφάσματος που τύλιγαν το σώμα του νεογέννητου. Αργότερα, γύρω στο 1820,ήταν είδος καλσόν που φορούσαν οι χορευτές στη σκηνή του θεάτρου και περίπου στα 1900 καθιερώθηκε ως «costume de bain», δηλαδή μπανιερό.
Μέχρι το 1900 και σχεδόν μέχρι τη δεκαετία του ’20 οι άνδρες έκαναν μπάνιο ξεχωριστά από τις γυναίκες. Τα bains mixtes στις παραλίες σκανδάλιζαν τους πιο παραδοσιακούς. Τα “κοστούμια μπάνιου”, όπως ονομάζονταν τότε τα γυναικεία μαγιό, ήταν ελαφρά φορέματα που έφταναν μέχρι το γόνατο πάνω από ένα είδος εσώρουχου φουφούλας του ιδίου υφάσματος. Απαραίτητο ήταν το καπέλο και ούτε λόγος για ηλιοθεραπεία. Τo μαύρισμα χαλούσε το αριστοκρατικό δέρμα που έπρεπε οπωσδήποτε να είναι κατάλευκο.
Το 1909 συλλαμβάνεται η Annette Kellerman κολυμβήτρια η οποία και επινόησε το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης ,επειδή φορούσε ένα ολόσωμο one-piece μαγιό . Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο γάλλος Jean Patou συνεργάστηκε επίσης με τη γαλλική υφαντουργική εταιρεία Bianchini-Ferier για την παραγωγή νέων υφασμάτων για μαγιό και αθλητικά ρούχα. Τα πλεκτά μαγιό είναι πλέον αποδεκτή περιβολή για την παραλία αν και πολλές αντιδράσεις παραμένουν.Η Coco Channel σχεδιάζει αθλητικά γυναικεία μαγιό από τη δεκαετία του 1930 που αποκτούν λεία και πιο ελαστική υφή. Ταυτόχρονα λανσάρει το μαύρισμα που γίνεται μανία και επιτρέπει να είναι γυμνά σημεία του σώματος όπως οι γάμπες τα μπράτσα και οι ώμοι.( ça c’est incroyable mon vieux!!!). Τα ολόσωμα μαγιό, δε διαφέρει σημαντικά από τα σύγχρονα, παρά μόνο στο κάτω μέρος του μαγιό που θυμίζει σορτσάκι. Μετά, τις δεκαετίες του ’40 και του ΄50, κάνει την εμφάνιση του το μπικίνι, αν και με την έννοια του ενδύματος που χωρίζεται σε δύο μέρη, είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ανάλογα ενδύματα συναντάμε σε απεικονίσεις αθλητριών σε αρχαιοελληνικές υδρίες και τοιχογραφίες.
Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, σχεδιασμένο από τον γάλλο μηχανικό Λουί Ρεάρ, παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου του 1946, σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Πήρε το όνομά του από την Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ, όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας, με τις εκρήξεις των οποίων παρομοιάστηκε η έκρηξη ενθουσιασμού που προκλήθηκε στον ανδρικό πληθυσμό από τη δημιουργία του νέου μαγιό.