‘’ακούω και ξεχνώ
βλέπω και θυμάμαι
κάνω και καταλαβαίνω’’
To Eλληνικό Παιδικό Μουσείο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό.
Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ-Μελά, δασκάλας με ειδίκευση στην εκπαίδευση στα μουσεία. Είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ν.Π.Ι.Δ. που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς (ΦΕΚ 1401/22-10-01).
Σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά από την προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητά τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζούνε. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.
Το Παιδικό Μουσείο, εγκαινιάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1994, στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής συνεργασίας του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
Στεγάζεται σε ένα κτίριο νεοκλασικού ρυθμού στις παρυφές της Ακρόπολης, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Πλάκας, την οδό Κυδαθηναίων 14.
Είναι ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς, και σε οποιονδήποτε πρωτομαθαίνει και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού.H επισκεψιμότητά του ανέρχεται σε 50.000 άτομα ετησίως.
Η αποστολή του Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.
Τα εκθέματα είναι τρισδιάστατα περιβάλλοντα που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τη θεματική που πραγματεύονται, με συμμετοχικό τρόπο μέσα από τη χρήση αντικειμένων.
Αντλούν τις θεματικές τους από τον κόσμο των φυσικών επιστημών, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την επικαιρότητα, καθώς και την καθημερινότητα των παιδιών και αξιοποιούνται ως εκπαιδευτικά εργαλεία με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.
Τα εκθέματα ενισχύουν τη συνεργασία και αλληλεπίδραση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, μαθητές και εκπαιδευτικούς υποστηρίζοντας τη δια βίου μάθηση μέσα από τη φιλοσοφία του “Μαθαίνω πώς να μαθαίνω”.
Τα εκθέματα που λειτουργούν στο Παιδικό Μουσείο για τη σχολική χρονιά 2014-2015 είναι:
Έκθεμα: «Σοφίτα»
Στο έκθεμα αυτό ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ των γενεών. Μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και συλλέγουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή στα μέσα του 20ου αιώνα.
Έκθεμα: «Κουζίνα, θεματική ενότητα: Ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου»
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντικείμενα των συλλογών και πειραματίζονται με πρώτες ύλες και συνταγές. Συνεργάζονται, μαγειρεύουν και γεύονται τα δημιουργήματά τους.
Έκθεμα: «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;»
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τη σημασία της σωματικής άσκησης στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους, ερευνούν την ανατομία τους και συνδέουν την άσκηση με την ευεξία του οργανισμού.
Έκθεμα: «Κοινωνική και πολιτισμική διαφορετικότητα»
Μέσα από την ιστορία «Οι Έτσι και οι Αλλιώς», οι επισκέπτες εξερευνούν θέματα διαφορετικότητας και ξενοφοβίας.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες». Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Έκθεμα: «Συλλογές παιδιών»
Στο έκθεμα αυτό μικροί και μεγάλοι εξοικειώνονται με τη συλλεκτική λειτουργία ενός μουσείου. Επινοούν διαφορετικούς τρόπους για να εκθέσουν τις προσωπικές συλλογές τους και να επικοινωνήσουν με τους επισκέπτες του μουσείου.
Έκθεμα: «Ταξιδεύω με το Κινητό Μουσείο»
Στο έκθεμα αυτό μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους 30 τόπους που επισκέφτηκε το «Κινητό Μουσείο» κατά τη διετία 2013-2014 μέσα από τις μοναδικές συλλογές, τα έργα και τις δημιουργίες των παιδιών από τους 30 τόπους που επισκέφθηκε το ΕΠΜ.
Έκθεμα: «Παιχνιδότοπος, Θεματική ενότητα: Χτίζω & δημιουργώ» (για παιδιά 3-6 χρόνων)
Ο Παιχνιδότοπος αποτελεί μια από τις βασικές λειτουργίες του Παιδικού Μουσείου. Σκοπός του είναι η εξοικείωση των παιδιών με το μουσείο και η διαμόρφωση θετικής στάσης.Στο έκθεμα τα παιδιά παίζουν με οικοδομικό υλικό, κατασκευάζουν απλά οικοδομήματα και ανακαλύπτουν σχήματα, μεγέθη, τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ τους και πώς αυτά μπορούν να μεταβληθούν από τη δική τους παρέμβαση.
Έκθεμα: «Η Αγορά»
Το έκθεμα «Η Αγορά» προσφέρει ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον στα παιδιά για να χειριστούν τις αγορές τροφίμων, να εξοικειωθούν με τις βασικές λειτουργίες της αγοράς (προσφορά – ζήτηση) και να επινοήσουν δικούς τους τρόπους συνδιαλλαγών.
Έκθεμα: «Μέσα στο νερό»
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι εξοικειώνονται με τις φυσικές επιστήμες. Πειραματίζονται με το νερό και τις ιδιότητές του και ανακαλύπτουν τρόπους για την ήπια χρήση του.
Στο Παιδικό Μουσείο λειτουργούν επίσης,
το Υλικοπωλείο, ένα πρωτοποριακό έκθεμα – πωλητήριο. Απίθανα υλικά από περισσεύματα της βιομηχανίας και του εμπορίου γεμίζουν τα βαρέλια του. Όλα τα υλικά δωρίζονται στο Μουσείο από τη βιομηχανία και το εμπόριο. Είναι ασφαλή, «άχρηστα» υλικά από πλαστικό, μέταλλο, χαρτί, ύφασμα κ.α. και δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί.
και το Παιχνιδοπωλείο με πρωτότυπα παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία και πολλές άλλες ιδέες που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να παίξουν δημιουργικά, να ερευνήσουν και να ψυχαγωγηθούν. Σκοπός του Παιχνιδοπωλείου είναι, το παιδί ολοκληρώνοντας την εξερεύνησή του στα εκθέματα του Μουσείου, να μπορεί να συνεχίσει την ανακάλυψη της γνώσης και στο σπίτι του.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν για το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο τον κορμό της λειτουργίας του από τη στιγμή της ίδρυσής του.
Είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής συνεργασίας και στηρίζονται στις ενεργητικές μεθόδους μάθησης και πραγματοποιούνται από ερμηνευτές, ειδικά καταρτισμένους στο αντικείμενο της εκπαίδευσης στο μουσείο.
Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι η εξέλιξη των ικανοτήτων κάθε παιδιού ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή, την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα.
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αναπτύσσει από το 1987 διαφορετικούς τύπους εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ανανεώνονται κάθε χρόνο με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες του κοινού, τους περιορισμούς και τις δυνατότητες του χώρου και το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει προγράμματα για σχολικές ομάδες, για οικογένειες, για ενήλικες, για ΑμεΑ, αφιερώματα, μουσειοσκευές (εκπαιδευτικά κουτιά που ταξιδεύουν) και εκπαιδευτικά φυλλάδια, προγράμματα προσέγγισης που δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας του μουσείου με το σχολείο, το νοσοκομείο, τα εργοστάσια, την τοπική κοινωνία.
Το «πρόγραμμα εθελοντών» του Ε.Π.Μ. προτείνει ένα σύγχρονο μοντέλο για τον εθελοντισμό με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή και αλληλεπίδραση και με στόχο το αμοιβαίο όφελος. Οι εθελοντές υποστηρίζονται ώστε να χρησιμοποιούν και να αναπτύσσουν όλο τους το δυναμικό μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και αξιολόγησή τους και τη συμμετοχή τους σε συναντήσεις και ομάδες εργασίας. “Παιδικό Μουσείο-Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων”
με τη συνεργασία του σωματείου “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο” Κυδαθηναίων 14, 105 58 Πλάκα
Τηλ: 2103312995 Φαξ: 2103241919 | E-Mail: info@hcm.gr Ώρες Λειτουργίας :
Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-14:00 | Σάββατο & Κυριακή 10:00-15:00