Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας | Παύλος Βρέλλης

Αρχαία Ελλάδα, Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας | Παύλος Βρέλλης

Άποψη της αίθουσας «Τμήμα Αναπαραγωγής Κλασικών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου».

Δημιουργήθηκε με βάση τις μνήμες που είχε ο Παύλος Βρέλλης από όταν εργαζόταν ως συντηρητής στο Μουσείο.
Στα δεξιά της σύνθεσης αυτής βλέπουμε τον «Θνήσκοντα Πολεμιστή», που προσπαθεί να σκίσει το στήθος του, προκειμένου να πάρει μια τελευταία ανάσα για να πει το μήνυμα που μεταφέρει.

Η «Αρχαϊκή Κόρη» γεφυρώνει με την παρουσία της ολόκληρες περιόδους, ακόμη και με τον απλό υπαινιγμό του λεπτοφυούς ιωνικού πέπλου (προεξέχει λίγο πιο πάνω από τα πόδια της), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον βαρύτερο και πιο άκαμπτο δωρικό πέπλο στην περίοδο που έρχεται.

Στο κέντρο, ο Παρθενώνας σε μια απλή διάτρητη φωτογραφία και μια μακέτα μπροστά του, σε συνδυασμό με το μικρό άνοιγμα που υπάρχει οδηγεί το βλέμμα του επισκέπτη, σε μια ομορφιά που διδάσκει αιώνια.
Τα αντίγραφα αυτά έχουν κατασκευαστεί από γύψο που χυτεύτηκε μέσα σε καλούπια που δημιούργησε ο Παύλος Βρέλλης κάτι που, όπως αναφέρει ο ίδιος στον οδηγό του Μουσείου, δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά.

Για παράδειγμα στο αντίγραφο της Αρχαϊκής Κόρης υπήρχαν εμφανή τα αρχικά χρώματα και έτσι μια αποτύπωση με τα συμβατικά υλικά του τότε θα «τραυμάτιζε» το πρωτότυπο. Το δεύτερο στάδιο ήταν η προσεκτική επίστρωση ειδικής πατίνας, που δίνει την αίσθηση της παλαιωμένης, απ’ το χρόνο, μαρμάρινης επιφάνειας.

Αυτό το έργο χάρισε στον καλλιτέχνη και δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Πηγή: Οδηγός του Μουσείου «Παύλος Βρέλλης – Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας – Κέρινα Ομοιώματα».