Παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης.
Η ενδυμασία του ζευγαριού είναι από τα 9 χωριά (Ελληνοχώρι, Χιονάδες, Λάδη, Μεγάλη – Μικρή Δοξιπάρα, Δόξα, Μεταξάδες, Παλιούρι, κα).
Στη θρακιώτικη φορεσιά αποτυπώνονται όλα: η κοινωνική θέση, η καταγωγή, το θρήσκευμα, η ηλικία. Ήταν και ένας παλιός κώδικας επικοινωνίας. Παλιότερα έβλεπες κάποιον με φορεσιά και ήξερες αυτόματα όλα τα παραπάνω. Όλα τα υλικά, τα χρώματα και τα σχέδια είχαν άμεση σχέση με τα τοπικά χρώματα, τις εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος και την κοινωνική-οικονομική δομή της παλαιάς Θράκης.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θρακικής παραδοσιακής φορεσιάς είναι ότι χρησιμοποιεί και προτιμά έντονους και ζωηρούς χρωματισμούς, προκειμένου να τονιστούν αρχέγονα σύμβολα και σχέδια, όπως επιτάσσουν οι τοπικές προλήψεις και παραδόσεις. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε στη Θράκη για την κατασκευή των καθημερινών φορεσιών είναι το μαλλί, το βαμβάκι, το λινάρι και, φυσικά, το μετάξι. Και οι τέσσερις πρωτογενείς υφαντικές ύλες βρίσκονται επί τόπου, στην ευρύτερη περιοχή της. Επί Βυζαντίου και επί Οθωμανικής περιόδου η περιοχή μας ήταν πρωτοστατούσα στην εξαγωγή αυτών των προϊόντων.
Οι γυναικείες απο τις ανδρικές Θρακιώτικες φορεσιές ήταν από τα ίδια υλικά και χρώματα, τα κομμάτια – τα τμήματα και εξαρτήματα όμως διαφέρουν.
Στις αντρικές φορεσιές διακρίνουμε τα γουρουνοτσάρουχα, τις κάλτσες (τσουράπια), τα άσπρα ποδαπάνια με τα τσαρουχόσχοινα, το ποτούρι ή βρακί, την καραβάνα, το ζωνάρι, τα πανωφόρια (γιλέκα με ή χωρίς μανίκια, διάφορες κάπες, ντουλαμάδες κ.α.) και τα διάφορα κεφαλοκαλύμματα (σάπκες, καβουράκια, σαρίκια, γούνινα δίκοχα κ.α).
Ενώ η γυναικεία φορεσιά, έχει τον περισσότερο πλούτο επάνω της, αφού σε αυτήν εκφράζεται η ψυχή της γυναίκας νοικοκυράς. Επίσης στις γυναικείες διακρίνουμε τα τσαρούχια (δέρμα), τα κουντούρια ή γκαλέτσια (ξυλοτσόκαρα), τα τιρλίκια, τις κάλσες (τσουράπια),το καφτάνι, το πουκάμισο, το φουστάνι, την ποδιά (πιστίρκα), ζωνάρι (υφαντό ή ασημοζούναρο), τα πανωφόρια (διάφορα υφαντά ή πλεκτά γιλέκα, λιμπαντέδες γούνες κ.α.), τα διάφορα κεφαλοδεσίματα (με μαντήλια ή καπέλα), και τέλος τα διάφορα παραδοσιακά στολίδια ή κοσμήματα(αρμαθιές με ντούμπλες, γκιουρντάνια, σκουλαρίκια, λουλούδια, τρουμτούρες κ.α.).