Μουσείο της Ακρόπολης

Κόρη (αρ. 682), Μουσείο της Ακρόπολης

Από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και καλύτερα διατηρημένες Κόρες ,ύψους 182,2 εκ., με επιτηδευμένο χτένισμα και ενδυμασία.
Η ζώνη της είναι χρωματισμένη με ταινία αιματίτη (καφετί κόκκινο) πλαισιωμένη από πλοχμό αιγυπτιακού κύανου. Ο μαίανδρος ζωγραφίστηκε με αιγυπτιακό κύανο.
Βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 1886 βορειοδυτικά του Ερεχθείου. Τα πόδια βρέθηκαν αργότερα, το 1907 και προστέθηκαν από τον Σράντερ.
Είναι από νησιώτικο μάρμαρο (Πάρου ?). Χρονολογείται γύρω στο 520 π.Χ. Βρέθηκε σπασμένη και αποτελείται από έξι μεγάλα και εννέα μικρότερα τεμάχια. Λείπουν το δεξί χέρι από τον αγκώνα, η αριστερή παλάμη από τον καρπό, μέρος του αυχένα, μέρος των μηρών, μέρος του αριστερού μπράτσου, τα άκρα των πτυχών του ιματίου, ο μεγάλος δάκτυλος του αριστερού ποδιού, το αριστερό γόνατο, μέρη των πόδων, οι οφθαλμοί, και μέρος των πλεξούδων. Φέρει επίσης φθορές στην επιφάνεια, στα αυτιά, την μύτη και τα πόδια. Πολλές από τις ελλείψεις έχουν αποκατασταθεί.
Η στάση του σώματος και η ενδυμασία είναι ιωνικού ρυθμού. Τα μάτια ήταν ξεχωριστά και σήμερα λείπουν ενώ διακρίνεται ότι το βλέμμα είναι ελαφρά χαμηλωμένο. Το άγαλμα στέκει σε μικρό πλίνθο που είναι λαξευμένος στο σχήμα των πελμάτων. Ο χιτώνας σχηματίζει λεπτές διπλές πτυχές. Η επιφάνεια ήταν αρχικά γαλάζια ή πράσινη, με μπορντούρα που ήταν διακοσμημένη με ερυθρούς, γαλάζιους και πράσινους μαιάνδρους. Από τις οπές υποθέτουμε ότι στη γωνία του ιματίου ήταν προσαρμοσμένα χάλκινα κοσμήματα.
Η κόρη φοράει στα πόδια ερυθρά σανδάλια με χάλκινη πόρπη που έχει χαθεί, όπως υποθέτουμε από την οπή, τα δάκτυλα των ποδιών είναι διαφορετικά με το δεύτερο μακρύτερο από το πρώτο. Τα λουράκια ήταν διακοσμημένα με πράσινα τρίγωνα. Στον αριστερό καρπό φοράει βραχιόλι με πράσινες εγχάρακτες διακοσμήσεις. Φοράει επίσης μεγάλα στρογγυλά σκουλαρίκια σε πράσινο χρώμα.
Το κεφάλι στολίζεται με στεφάνη, στο κάτω μέρος της οποίας υπάρχουν υπόλοιπα ενός μηνίσκου. Σειρά από μικρές οπές μαρτυρούν ότι υπήρχε μεταλλικό διακοσμητικό στοιχείο.
Τα μαλλιά αποδίδονται ακτινωτά επάνω στο κεφάλι ενώ πέφτουν στη πλάτη σ’ ένα πυκνό σύνολο βοστρύχων. Τέσσερις σπειροειδείς βόστρυχοι έρχονται μπροστά στους ώμους από τις δύο πλευρές, μερικές οπές στην άκρη τους δείχνουν πως είχαν μεταλλικά στοιχεία.

Πηγή : G.M.A. RICHTER – KORAI ARCHAIC GREEK MAIDENS – LONDON 1968