Τα μυστικά υπόγεια του κέντρου της πόλης. Υπόγειες στοές, που ερμηνεύονται ως αρχαϊκές διέξοδοι ακροπόλεων, φρουρίων και άλλων οχυρώσεων, άλλες κατασκευές που έγιναν ανεξάρτητες κατακόμβες και κρύπτες.

Ένα υπόγειο δίκτυο εξακτινώνεται με επίκεντρο την περιοχή της πλατείας Συντάγματος. Κάτω από τη Ρωσική εκκλησία της οδού Φιλελλήνων (Σώτειρα Λυκοδήμου) αποκαλύπτεται μεγάλη κατακόμβη. Τα σκαλοπάτια τελειώνουν στην είσοδο των μεγάλων στοών. Εδώ τα ψηφιδωτά εντυπωσιάζουν με τα απαλά τους χρώματα. Αφήνοντας πίσω μας τη μεγάλη κατακόμβη και τις μικρότερες πλευρικές της, μια σήραγγα μας οδηγεί στην περιοχή που βρέθηκε το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο. Μια ακόμη σημαντική κατακόμβη βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, κοντά στη Μητρόπολη.

Από το χώρο της χριστιανικής «νεκρόπολης», η μεγάλη στοά συνεχίζει στην οδό Αμαλίας, κάτω από το Μέγαρο Μποδοσάκη, και πορεύεται προς το Κολωνάκι. Άλλη μακριά σήραγγα ξεκινά από το Κολωνάκι, καταλήγει στο πίσω μέρος της Βουλής και, συνεχίζοντας κάτω από τον Εθνικό κήπο, κατηφορίζει έως το Παλαιό Φάληρο. Έχει στο μεταξύ συναντηθεί με άλλες διαδοχικές στοές, μια στο Ηλιακό ρολόι, άλλη στο άγαλμα του Βύρωνα και άλλη που έρχεται από την Ακρόπολη. Πολλές από αυτές παραμένουν βατές, όπως αυτή της Βουλής που χρησιμοποιήθηκε επί Γερμανών αλλά και επί χούντας. Μια άλλη σήραγγα που χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της Κατοχής είναι αυτή που, από το άγαλμα του Βύρωνα, καταλήγει στους πρόποδες της Ακρόπολης. Μέσα από μια δίοδο πέρασαν ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας για να φτάσουν στον Παρθενώνα και να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία.