Το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτέμβρη οι συνεργάτες του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες βρεθήκαμε στην Αίγινα για ημερήσια εκδρομή. Μαζί μας ήταν οι αρχαιολόγοι Κατερίνα Χαρατζοπούλου και Ελίζα Σιουμπάρα.
Μόλις συναντηθήκαμε όλοι, ο πρώτος σταθμός μας ήταν ο Ναός της Αφαίας. Εκεί μας περίμενε ο πλέον αρμόδιος να μας ξεναγήσει, ο καθηγητής Ernst–Ludwig Schwandner. Ο γερμανός καθηγητής έχει αφιερώσει πάνω από 30 χρόνια στη μελέτη του Ναού της Αφαίας, και βρίσκεται πίσω από το μουσείο που στεγάζεται στον αρχαιολογικό χώρο. Μας αφηγήθηκε γλαφυρά το μύθο της Βριτόμαρτης, η οποία, μετά από μια μακρά περιπέτεια, κατέληξε στο νησί και, με τη βοήθεια της Άρτεμης, έγινε Αφαία. Γύρω από τον ναό, ανάμεσα στα διάσπαρτα μέλη του, αλλά και μέσα στο μουσείο, η καθοδήγηση του Δρα Schwandner ήταν πολύτιμη, καθώς έστρεφε την προσοχή μας σε σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες θα μας διέφευγαν.
Η τεχνική επιτήδευση του οικοδομήματος και η υψηλή καλλιτεχνική αξία του διάκοσμού του γεννούν τον θαυμασμό αλλά και την αναπόφευκτη θλίψη στον Έλληνα επισκέπτη, όταν αναλογίζεται πως η πλειοψηφία των γλυπτών του ναού βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.
Με ενδιάμεσο σταθμό το μοναστήρι και τον τάφο του Αγίου Νεκταρίου, επισκεφτήκαμε, τέλος, την κοντινή Παλαιοχώρα, τον εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό οικισμό ο οποίος χτίστηκε στην απόκρημνη πλαγιά με σκοπό ν’ αποφύγει τις πειρατικές επιθέσεις, από τις οποίες, όμως, χτυπήθηκε επανειλημμένα και, τελικά, ερήμωσε. Σήμερα σώζονται πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, δυστυχώς πολλές από αυτές σε κακή κατάσταση. Στον γοητευτικό αυτόν οικισμό μας ξενάγησε η αρχαιολόγος Κατερίνα Χαρατζοπούλου. Περιηγούμενοι ανάμεσα στα ερείπια της Παλαιοχώρας, χάρη στην απόλυτη σιωπή που την περικλείει, είχαμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να φανταστούμε πώς θα ήταν εκεί η ζωή των Αιγινητών σε περασμένους αιώνες.