Με αφορμή την έκδοση του καινούργιου βιβλίου της Όλγας Τουλούμη Assembly by Design: The United Nations and Its Global Interior (University of Minnesota Press, 2024) το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει μια συζήτηση για το όραμα των διεθνών πόλεων, το διεθνές λεξιλόγιο του μοντερνισμού, και τις αρχιτεκτονικές της τεχνικής βοήθειας και ανάπτυξης που διαμόρφωσαν τη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη.
Η συγγραφέας Όλγα Τουλούμη θα μιλήσει για τον τρόπο που οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν και κατασκεύασαν τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, διαμορφώνοντας όχι μόνο το κτίριο και την αισθητική του, αλλά και το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του μεταπολεμικού μοντερνισμού. Από τον Λε Κορμπυζιέ μέχρι τον Jean Αντωνιάδη, πολλοί αρχιτέκτονες αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συμβάλουν στη διαμόρφωση και εγκαθίδρυση ενός διεθνούς μοντερνισμού, μέσα από την κατασκευή των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ. Η ομιλία της θα εστιάσει στις κεντρικές αποφάσεις και διαμάχες γύρω από το κτίριο, ενώ θα παρουσιάσει και το πώς αυτές οι αισθητικές μεταφράστηκαν σε δομές διεθνισμού και εκτός των κεντρικών γραφείων, οργανώνοντας το συλλογικό φαντασιακό για τις συναντήσεις των τεχνικών συμβούλων για αναπτυξιακές πολιτικές στην UNESCO κ.λπ.
Η καθηγήτρια ιστορίας της πόλης και αστικού σχεδιασμού Αθηνά Βιτοπούλου θα μας εισάγει στις ιδέες και συζητήσεις που προετοίμασαν το έδαφος για το σχεδιασμό του ΟΗΕ, επικεντρώνοντας την παρουσίασή της στο όραμα των διεθνών πόλεων και τη γενεαλογία του, ένα όραμα που εν μέρει υλοποιήθηκε με το σχέδιο Εμπράρ στη Θεσσαλονίκη μετά την πυρκαγιά του 1917.
Ο ομότιμος καθηγητής Βασίλης Κολώνας θα μιλήσει για τα κτίρια των διεθνών οργανισμών και την αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου όπως εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο στις πρώτες δεκαετίες της μεταπολεμικής περιόδου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού Λουκάς Τριάντης, ο οποίος θα θέσει και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης Μάρσαλ και τεχνικής βοήθειας που συνέδεσαν τον ΟΗΕ με την πόλη της Θεσσαλονίκης.