Στη λευκή οθόνη αρχίζουν να σχηματίζονται σχέδια. Ένα κτήριο αποκτά πόρτα, παράθυρα κι άλλες λεπτομέρειες, ενώ ο τρούλος με τον σταυρό στην κορυφή του, μαρτυρά πως πρόκειται για ναό. Το σχέδιο αποκτά χρώμα, απομακρύνεται στο φόντο και σε πρώτο πλάνο αρχίζει να σχηματίζεται η φιγούρα ενός μοναχού. Η εικόνα κινείται δεξιά και φαίνεται ότι ακριβώς δίπλα υπάρχει μία μονή, η οποία σταδιακά αποκτά σχήμα και χρώμα. Η φύση είναι παρούσα σε όλα τα στάδια, με κορμούς δέντρων να ορθώνονται και το πράσινο φύλλωμα να συμπληρώνει τη μορφή τους. Η εικόνα αλλάζει διαρκώς, αφού εστιάζει στα νέα σχήματα και χρώματα με τα οποία εμπλουτίζεται.

Αν και το σκηνικό θυμίζει ταινία animation, στην ουσία πρόκειται για ψηφιακή ζωγραφική, μία τεχνική στην οποία εξειδικεύεται ο Βρετανός ζωγράφος Τιμ Βάινερ (Tim Vyner), τη διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Bath της Βρετανίας και πρόσφατα την παρουσίασε στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την εκδήλωση με τίτλο «Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος», όπου ο ζωγράφος μοιράστηκε με το κοινό όσα αποκόμισε στη διάρκεια των πολυήμερων ταξιδιών του στην Αθωνική Πολιτεία.

«Η ειρωνεία ήταν ότι εγώ προσπαθούσα να ζωγραφίσω σε ένα ipad βρισκόμενος στη Μονή Σταυρονικήτα, η οποία την εποχή εκείνη δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα» δήλωσε ο Τιμ Βάινερ, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Τιμ Βάινερ επισκέφτηκε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και τα κατέγραψε μέσα από τα έργα του, τα οποία είναι σχέδια, ακουαρέλες, αλλά και έργα ψηφιακής ζωγραφικής. Πολλά από αυτά τα φιλοτέχνησε επί τόπου, ενώ υπάρχουν και υδατογραφίες που ολοκλήρωσε στο ατελιέ του στην Αγγλία, βάσει των εμπειριών που συνέλεξε. Αφορμή για την ευκαιρία αυτή να γνωρίσει την Αθωνική Πολιτεία, ήταν η υποτροφία που πήρε το 2013 και η οποία είχε θεσπιστεί ένα χρόνο πριν.

«Βρισκόμουν στην Αθήνα και την ώρα που ξεφύλλιζα βιβλία στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, είδα εικόνες από την Αθωνική Πολιτεία και αντίκρισα μία αρχιτεκτονική την οποία, προερχόμενος από την Αγγλία, δεν είχα δει ξανά στο παρελθόν» είπε σε διαδικτυακή του παρέμβαση ο επίσης Βρετανός αρχιτέκτονας και ζωγράφος Νταγκ Πάτερσον (Doug Patterson), ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη διαδικασία για τη σύσταση της υποτροφίας το 2012, μεταξύ του ίδιου, του Royal College of Art του Λονδίνου και της Αγιορειτικής Εστίας, με την οποία ένας απόφοιτος του Κολεγίου θα ταξίδευε στο Άγιον Όρος ανά 2-3 χρόνια και θα δημιουργούσε ένα μεγάλο αρχείο, το οποίο θα προσερχόταν στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος που κατέκτησε αυτή την υποτροφία ήταν ο Τιμ Βάινερ κι έτσι, το 2013, έκανε τρία ταξίδια στο Άγιον Όρος, στο κάθε ένα από τα οποία έμεινε από 20 μέρες έως ένα μήνα. Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, από την αρχή της καριέρας του αποφάσισε ότι αυτό που ήθελε να κάνει ήταν να ταξιδεύει, να μαζεύει εμπειρίες από διαφορετικές πολιτείες και να αναζητά την αλήθεια και την αυθεντικότητα. Την επιθυμία αυτή έκανε πράξη, αφού μόλις ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή του από το Royal College of Art, ταξίδεψε στην Κένυα για λογαριασμό του World Wide Fund for Nature και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον τομέα της εικονογραφημένης ανταπόκρισης (ρεπορτάζ) συνεργαζόμενος με εκδότες, εφημερίδες, γκαλερί και συλλέκτες, στην οποία αφοσιώθηκε τα τελευταία 25 χρόνια.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του από το Άγιον Όρος εκτέθηκε ήδη το 2014 στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή της, Αναστάσιο Ντούρο, ο Τιμ Βάινερ πριν από λίγες μέρες ταξίδεψε και στα Μετέωρα και στο Άγιον Όρος, διαπίστωσε τις αλλαγές σε σχέση με 12 χρόνια πριν, ενώ σκοπεύει να ετοιμάσει μία νέα δουλειά και να εφαρμόσει νέες εικαστικές τεχνικές. Μάλιστα, θα γίνει και μία έκθεση που θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος τόσο στην Καλαμπάκα όσο και στην Αγιορειτική Εστία.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Γκίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία που υπάρχει από το παρελθόν, αλλά αυτήν τη φορά αποκτά έναν εικαστικό χαρακτήρα και φέρνει στη Θεσσαλονίκη την αγιορειτική ατμόσφαιρα.