Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον ομότιμο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Στυλιανού Κορρέ, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025, προσθέτοντας την απώλεια αυτή σε μια σειρά άλλων που έχουν σημαδέψει την αρχαιολογική κοινότητα το τελευταίο διάστημα.

«Ο Γεώργιος Στυλιανού Κορρές γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1940 στην Αθήνα και είχε καταγωγή από την Κωμιακή της Νάξου. Ήταν γιος του καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Στυλιανού Κορρέ και της Ελένης Παπαστεφάνου. Το 1963 έλαβε το Πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το 1970 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο Τα μετά κεφαλών κριών κράνη, λαμβάνοντας το βαθμό “Άριστα”. Από το 1966 ως το 1973 έκανε χρέη τακτικού βοηθού και επιμελητού του Σπουδαστηρίου Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Το 1972 εξελέγη μόνιμος επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1982 εξελέγη τακτικός καθηγητής, θέση την οποία διατήρησε ως την αφυπηρέτησή του το 2007.

»Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κάλυπταν την Προϊστορική Αρχαιολογία του Αιγαίου, τον Νεοκλασικισμό, τη ζωή και το έργο του Ερρίκου Σλήμαν, κυρίως όμως την προϊστορική Μεσσηνία, σε πολλές  θέσεις της οποίας πραγματοποίησε επί δεκαετίες αρχαιολογικές έρευνες (Κουκουνάρα, Καμίνια, Τραγάνα, Περιστεριά, Βοϊδοκοιλιά, Βολιμίδια, Ρούτση και πολλές άλλες) τα αποτελέσματα των οποίων, ιδίως στα τυμβικά μνημεία, συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάδειξη της σημασίας της Μεσσηνίας για τον Μυκηναϊκό κόσμο.

»Διετέλεσε για μεγάλο διάστημα μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου οι τοποθετήσεις του τον έθεταν αταλάντευτα υπέρ των μνημείων, συχνά μειοψηφώντας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγωνία του για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των περιόδων της ελληνικής ιστορίας.

»Ο Γεώργιος Κορρές υπήρξε καθηγητής πολλών από εμάς, διδάσκοντας πολλές γενιές αρχαιολόγων. Ήταν δάσκαλος με ευγενική καρδιά, προσηνή συμπεριφορά, ανθρώπινη γλυκύτητα, προς όλους εκείνους που δένονταν μαζί του στις πολυάριθμες εκδρομές σε όλη την Ελλάδα και στις ανασκαφές της Πύλου, που αναλάμβανε προς χάρη των φοιτητών του, με μια πραγματική έγνοια που τούς ακολουθούσε σε όλη τη σταδιοδρομία τους, δημιουργώντας ειλικρινείς φιλίες για μια ολόκληρη ζωή. Διέθετε ένα ιδιότυπο, γι’ αυτό και απαράμιλλο χιούμορ, που τον έκανε πάντα πολύ δημοφιλή στις νεότερες ηλικίες, εκείνες που μοιράζονταν μαζί του τον νεανικό του «ενθουσιασμό και αυθορμητισμό» για την επιστήμη και τη ζωή.

Όπως έχει γραφεί από τους προσφιλείς του μαθητές στον τιμητικό τόμο «ΚΥΔΑΛΙΜΟΣ», πραγματικά προσέφερε «ανιδιοτελώς ενθάρρυνση και συνεχή συμπαράσταση στους μελλοντικούς αρχαιολόγους, τους ενέπνευσε φιλομάθεια, θαυμασμό και πάνω από όλα αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό». Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη κι αγάπη.

»Η κηδεία του καθηγητή Γεωργίου Σ. Κορρέ θα λάβει χώρα το Σάββατο 5 Απρίλιου στις 11:30 στον Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου (οδός Ηρακλείου) απέναντι από το Β’ Κοιμητήριο Αθηνών. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».