Περιοδική έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Τα τρία δέντρα» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σε συνεργασία με τον γλύπτη Μάρκο Γεωργιλάκη. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον μεσαιωνικό πύργο του Σεντ Ομέρ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 5 Απριλίου 2025 και ώρα 18.00.

Το δέντρο ως μεμονωμένο θέμα ή ως συστατικό στοιχείο του φυσικού τοπίου είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα μοτίβα στην ιστορία της τέχνης. Τα δέντρα αποτελούν πηγή έμπνευσης, χρησιμοποιούνται ως σύμβολο της ζωής και της δημιουργίας, ενίοτε του παροδικού θανάτου και της αναγέννησης. Στη μυθολογία και τη λαογραφία συναντάμε πλήθος στοιχείων που αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που κατέχουν στον άυλο και στον υλικό πολιτισμό. Ταυτόχρονα αποτελούν πηγή προβληματισμού, καθώς το δέντρο είναι το σύμβολο που ενσαρκώνει τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου για το μέλλον του και για τον πλανήτη. Στη σύγχρονη τέχνη τα δέντρα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως σύμβολα για τη διερεύνηση των πολλών συναισθημάτων που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Η συνάντηση του Μάρκου Γεωργιλάκη με το μοτίβο του δέντρου έγινε πολύ νωρίς, ήδη στην πτυχιακή του εργασία το 1992, και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έχει παρουσιάσει αρκετές φορές έργα του με θέμα το δέντρο ή το δάσος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το έργο με τίτλο «Τα τρία δέντρα» είναι το τελευταίο της μακρόχρονης αυτής σειράς έργων, και στην έκθεση παρουσιάζεται μαζί με τις πρώτες απόπειρες, καθώς και με μια σειρά σχεδίων και χρωμάτων, πάνω στο ίδιο θέμα.

Το ενδιαφέρον του Μάρκου Γεωργιλάκη για το θέμα του δέντρου τον ωθεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων του εκάστοτε υλικού που χρησιμοποιεί. Χειρίζεται με τεχνική δεινότητα τα μικρά και μεγάλα μεγέθη και αναδεικνύει αντίστοιχα τις εκφραστικές τους δυνατότητες. Ο γλύπτης δίνει ευανάγνωστα έργα, καθώς αναδεικνύει τις αρχέτυπες φόρμες των μοτίβων του.

Η νέα ατομική του έκθεση αποτελεί και μία διαλεκτική ενθύμηση για την πλούσια θεματολογία που απαντά σε βοιωτικά τέχνεργα, αλλά και για την ιδιαίτερη σημασία των ιερών δέντρων και αλσών που προστάτευαν τα αρχαία βοιωτικά ιερά, όπως των Καβίρων, του Απόλλωνα Πτώου και των Μουσών, καθώς και την εξέλιξή τους κατά τους μεταγενέστερους αιώνες.

Διάρκεια έκθεσης: 2 Απριλίου – 23 Ιουνίου 2025.

Λίγα λόγια για τον Μάρκο Γεωργιλάκη

Ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης γεννήθηκε το 1957 στο Σπήλι Ρεθύμνου. Είναι Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Κάλων Τεχνών. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Edinburgh College of Art και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΙΚΥ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ η τωρινή έκθεση είναι η δέκατη ατομική του. Έχει διακριθεί με βραβεία σε διαγωνισμούς γλυπτικής και είναι δημιουργός της ταινίας «Χαλκός και Φωτιά» σε συνεργασία με την εκπαιδευτική τηλεόραση. Το 2015 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Υψηλών Θερμοκρασιών Σχολής Καλών Τεχνών στην Πολωνία (Wroclaw). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και στο Εργαστήριο Γ. Παππά/Μουσείο Μπενάκη.