Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει για δεύτερη συνεχή φορά στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών (Islamic Arts Biennale) που εγκαινιάζεται στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στις 25 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου 2025.
Η Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών διοργανώνεται από το ίδρυμα Diriyah Biennale Foundation και είναι η πρώτη και μοναδική Μπιενάλε αφιερωμένη στις τέχνες του ισλαμικού πολιτισμού. Παρουσιάζει ιστορικά αντικείμενα και σύγχρονα έργα ως μέρος μιας πλούσιας συνέχειας, μέσα από επτά ξεχωριστές ενότητες που απλώνονται σε διαφορετικές αίθουσες και εξωτερικούς χώρους, συνολικά 100.000 τ.μ.
Το Μουσείο Μπενάκη, το μοναδικό μουσείο από τον δυτικό κόσμο που συνεισέφερε με ειδική έκθεση στην πρώτη Μπιενάλε Ισλαμικών Τέχνων το 2023 και το μόνο από την Ελλάδα στη φετινή διοργάνωση, συμμετέχει στον εορτασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων του ισλαμικού κόσμου με τη σημαντική παρουσία του στο AlMadar.
Το AlMadar («Η τροχιά»), προωθεί τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ μουσείων και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, με σημαντικές συλλογές ισλαμικής τέχνης. Στη φετινή διοργάνωση, ιδρύματα από περισσότερες από 21 χώρες θα παρουσιάσουν επιλεγμένα αντικείμενα με θέμα τους αριθμούς στον πολιτισμό, τις επιστήμες και την τέχνη. Αντικείμενα που αναπαριστούν τον ουράνιο κόσμο, τη χαρτογράφηση των ωκεανών και των ποταμών και μαθηματικούς υπολογισμούς καταδεικνύουν ότι οι μουσουλμανικοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει τους αριθμούς για να κατανοήσουν τη δημιουργία του Θεού αλλά και, μέσω της αρμονίας, για να φέρουν τάξη, συμμετρία και ομορφιά στην καθημερινή ζωή. Τα ιστορικά αντικείμενα στο AlMadar συμπληρώνονται από σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες που τονίζουν την οικουμενική, διαχρονική φύση των αριθμών και τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ισλαμική τέχνη και τον πολιτισμό.
Η επιμελητική ομάδα του Μουσείου Μπενάκη επέλεξε να εστιάσει στη γεωμετρία παρουσιάζοντας οκτώ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία μαρτυρούν τη σημασία της γεωμετρίας στο διάκοσμο των αντικειμένων, τόσο μέσα από την έκφραση του απείρου και του ρυθμού, όσο και μέσα από τη χρήση της στον ορισμό της τάξης και της αρμονίας. Ανάμεσα στα οκτώ αυτά αντικείμενα (τέσσερα κεραμικά, δύο μεταλλικά και δύο υφάσματα) ξεχωρίζει το μεταξωτό καφτάνι της συλλογής του Αντώνη Μπενάκη, διακοσμημένο με πλούσιο φυτικό διάκοσμο και επίχρυσα μεταλλικά νήματα, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1550 (Μουσείο Μπενάκη 3900).