Velson Horie, Υλικά στη Συντήρηση. Οργανικά στερεωτικά, συγκολλητικά και επικαλυπτικά, μτφρ.: Θεοδώρα Φαρδή / Άννα Καρατζάνη, εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, Αθήνα 2024, 544 σελ. ISBN: 978-960-354-591-0

Το βιβλίο Υλικά στη Συντήρηση (Materials in Conservation) αποτελεί μια εισαγωγή στις ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση. Ο συνεχής αγώνας των συντηρητών για την επιβράδυνση της φθοράς των αντικειμένων έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη χρήση συνθετικών πολυμερών. Αυτά τα υλικά αποτελούν μέρος της εξελιγμένης τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί για να ενισχύσει και, συχνά, να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά υλικά και μεθόδους συντήρησης. Ως εκ τούτου, οι συντηρητές διαθέτουν ένα ευρύτερο φάσμα τεχνικών, ωστόσο θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις δυνατότητες και τους κινδύνους οποιασδήποτε προτεινόμενης τεχνικής.

Το πρώτο μέρος εξηγεί τις φυσικές και χημικές ιδιότητες που είναι σημαντικές στη διαδικασία της συντήρησης, δηλαδή την εφαρμογή, τη γήρανση και την αντιστροφή. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν το μοριακό βάρος, τη θερμοκρασία υαλώδους μετάπτωσης, τη διαλυτότητα και τους διαλύτες, καθώς και τις αντιδράσεις πολυμερισμού και αποικοδόμησης. Το δεύτερο μέρος παρέχει μια λεπτομερή εξέταση των μεμονωμένων υλικών, σύγχρονων και παρωχημένων, που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση, επισημαίνοντας τους παράγοντες που σχετίζονται με τις επιπτώσεις τους στα αντικείμενα. Οι χρήσεις κάθε υλικού στη συντήρηση συνοψίζονται και αναφέρονται για να επιτρέψουν την περαιτέρω μελέτη τους. Τέλος, παρατίθενται σε πίνακες οι ιδιότητες των πολυμερών, των διαλυτών και τα διαγράμματα διαλυτότητας των πολυμερών μαζί με το Ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο σύστημα σήμανσης κινδύνων και προειδοποιήσεων σχετικά με τους διαλύτες αυτούς και ένα γλωσσάρι όρων.

Σε αυτή τη δεύτερη έκδοση, το κλασικό κείμενο αναθεωρείται και επικαιροποιείται για να συμπεριλάβει σύγχρονα υλικά, όπως το κυκλοδωδεκάνιο και τρέχουσες ιδέες σχετικά με την πρόσφυση, τη στερέωση και την αντιστρεψιμότητα, καθιστώντας τα Υλικά στη Συντήρηση την απόλυτη πηγή σημαντικών πληροφοριών στον τομέα της συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.