Δύο διαφορετικές, ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις για το κοινό έχουν προγραμματιστεί στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή για την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου η Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau θα κάνει δυο ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Henri Cartier-Bresson», λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμό της, ενώ την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η θεματική ξενάγηση «Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

«Henri Cartier-Bresson»

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί το αφιέρωμα στον εμβληματικό φωτογράφο Henri Cartier-Bresson, η Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και συνεπιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau θα πραγματοποιήσει δυο ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις για το κοινό στις 15.00 και στις 17.00.

Το αφιέρωμα στον Cartier-Bresson, που πραγματοποιείται με τη συμβολή του Ιδρύματος Henri Cartier-Bresson και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, αποτελείται από δύο ξεχωριστές θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο μοναδικό του λεύκωμα Η αποφασιστική στιγμή (Images à la sauvette) που εκδόθηκε το 1952 και έχει χαρακτηριστεί από τον Robert Capa ως «Βίβλος για φωτογράφους». Παρουσιάζονται 76 από τις συνολικά 126 φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και η Βιρμανία.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο Ελλάδα, συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών που πραγματοποίησε το 1937, το 1953 και το 1961. Οι φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδημοσίευτες, ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε διαφορετικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και συνοδεύονται από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

Για κράτηση θέσης, πατήστε εδώ.

«Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή»

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνει δυο θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή» στις 18.00 και στις 19.00.

Γιατί η Μικρή χορεύτρια του Degas χαρακτηρίστηκε «τερατούργημα» όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το 1881; Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναικείες μορφές του Picasso τόσο ενδιαφέρουσες και ζωντανές μέχρι και σήμερα;

Ανακαλύψτε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους παρουσιάζεται η γυναικεία μορφή σε έργα καλλιτεχνών όπως Marc Chagall, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Georges Braque, Auguste Rodin, Hans Arp και Alberto Giacometti και γνωρίστε το έργο γυναικών δημιουργών που εκπροσωπούνται στη Συλλογή του Ιδρύματος, όπως Camille Claudel, Barbara Hepworth, Niki de Saint Phalle, Jeanne-Claude, Germaine Richier, Claude Lalanne, Σοφία Βάρη κ.ά.

Για κράτηση θέσης, πατήστε εδώ.