Η μεγάλη έκθεση «Γιάννης Παππάς | αναζητώντας τον Αλέξανδρο», που παρουσιάζεται στο Ναύπλιο, παρατείνεται έως την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του FOUGARO ARTCENTER με το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά και στον εμβληματικό έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρίσκεται από το 2019 στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Βασ. Αμαλίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Η έκθεση εστιάζει στη δημιουργική διαδικασία της υλοποίησης του αριστουργηματικού γλυπτικού συνόλου, που διήρκεσε 32 χρόνια. Με τις πρώτες δοκιμές του Γιάννη Παππά να ξεκινούν το 1941, το έργο χυτεύτηκε σε μπρούντζο το 1973. Στην έκθεση αυτή, το κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να ακολουθήσει τη μακρά διαδρομή ολοκλήρωσης του γλυπτού μέσα από σχέδια, μελέτες, προπλάσματα, φωτογραφίες και τεκμήρια από το αρχείο του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά, με τον μεγαλύτερο όγκο των εκθεμάτων να μην έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά.

Δίχως να έχει προηγηθεί παραγγελία, ο Γιάννης Παππάς ξεκίνησε να επεξεργάζεται το έργο μέσα στην Κατοχή. Μέσα σε τρεις δεκαετίες ερεύνησε συστηματικά και επίμονα κάθε λεπτομέρεια του έργου, μέσα από αρχαία γλυπτά και ψηφιδωτά με παραστάσεις του Αλέξανδρου, κάνοντας εμβριθείς ανατομικές μελέτες αλόγων εκ του φυσικού, σχεδιαστικές σπουδές εφίππων αγαλμάτων της Αναγέννησης και, βέβαια, ατέλειωτες δοκιμές, αναζητώντας το ιδανικό αποτέλεσμα.

Τελικά, η αγάπη του Γιάννη Παππά για τον άνθρωπο οδήγησε στην απόδοση του Αλεξάνδρου όχι σαν ένοπλου στρατηλάτη και κατακτητή, αλλά ως πρεσβευτή της ελληνικότητας στις εσχατιές του τότε γνωστού κόσμου. Ο Έλληνας που λατρεύτηκε σαν θεός και απασχολεί την τέχνη και την επιστήμη ως τις μέρες μας απαθανατίστηκε αριστοτεχνικά ως ουμανιστικό σύμβολο, ύστερα από τη συναρπαστική αναζήτηση ενός μεγάλου καλλιτέχνη.

Πληροφορίες

Fougaro Artcenter, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο.

Ωράριο επίσκεψης: Πέμπτη έως Κυριακή 12.00-15.00 και 18.00-21.00.

Είσοδος: 5€ / 3€ για μαθητές, σπουδαστές, 65+, ομάδες άνω των 5 ατόμων.

Δωρεάν είσοδος για ΑμεΑ και τον συνοδό τους και μέλη του Μουσείου Μπενάκη.

Επίσκεψη από Αθήνα

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου θα αναχωρήσει πούλμαν από την Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1) για όσους θέλουν να επισκεφθούν την έκθεση.

Αναχώρηση 10.00. Ξενάγηση από τον επιμελητή 12.30. Επιστροφή 17.00.

Ελεύθερη συμμετοχή – μόνο με κράτηση θέσης στο 6943 056387.