H MONUMENTA διοργανώνει εργαστήριο ντοκιμαντέρ είκοσι ωρών με θέμα «Κινηματογραφώντας την πόλη». Ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Νίκος Αναγνωστόπουλος θα μας μυήσει στη γραμματική του ντοκιμαντέρ, στην έρευνα, στο σενάριο, στη συνέντευξη, στο γύρισμα, στο μοντάζ. Όλοι μαζί οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους για τα κτήρια, τους ανθρώπους, την Αθήνα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρες διεξαγωγής: Σάββατο 2, 9, 16, 23, 30  Νοεμβρίου 2024, ώρες 10.00-14.00
Χώρος διεξαγωγής: Γραφείο MONUMENTA, Παλλάδος 21, Ψυρρή, Αθήνα (μετρό Μοναστηράκι, έξοδος οδού Αθηνάς)

Κόστος συμμετοχής: 160 ευρώ,  (μέλη φοιτητές: 130 ευρώ)

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας.

Απαραίτητη για την κράτηση θέσης η κατάθεση προκαταβολής 50 ευρώ έως τις 30 Οκτωβρίου.

Τραπεζικός λογαριασμός όψεως στην Τράπεζα Πειραιώς 6629-104961-085
ΙΒΑΝ GR96 0171 6290 0066 2910 4961 085 ή μέσω Paypal κάνοντας κλικ εδώ.

Πληροφορίες: 6973308857

Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος παρουσιάζει το εργαστήριο

Στην εποχή μας η εικόνα έχει αναδειχθεί σε βασική γλώσσα έκφρασης και επικοινωνίας. Εντυπωσιάζει η εικόνα ανθρώπων κάθε ηλικίας μπροστά σε μια οθόνη. Το κινητό, ο υπολογιστής, είναι οι βασικοί μας συνομιλητές, οι ακριβοί μας φίλοι.

Το εργαστήριο ντοκιμαντέρ με τον εύγλωττο τίτλο “Κινηματογραφώντας την Πόλη”, που οργανώνει η MONUMENTA, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ, σε όσους θέλουν να επιχειρήσουν να εμβαθύνουν στη μαγεία του κινηματογράφου, σε όσους νοιάζονται για την πόλη και την προστασία των κτηρίων της και της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς.

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα στάδια της παραγωγής και δημιουργίας μιας ταινίας ντοκιμαντέρ, από την ιδέα και τη συγγραφή του σεναρίου, την έρευνα, τη συλλογή υλικών, το γύρισμα και το μοντάζ.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα μήνα (πέντε Σάββατα του Νοεμβρίου 10.00-14.00), σε 20 εκπαιδευτικές ώρες (5 τετράωρα) θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, οι οποίες θα μοιραστούν σε τέσσερις βασικές ενότητες.

Ενότητα 1η: Η γραμματική του κινηματογράφου -Το ντοκιμαντέρ. Εισαγωγή στη διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, τεχνικές καταγραφής

Τι κάνω με την κάμερα, το κινηματογραφικό κάδρο. Η γωνία λήψης, η επιλογή των φακών, πως οργανώνω και παίρνω μια συνέντευξη. Πού βρίσκεται ο σκηνοθέτης; Η σύνθεση του πλάνου και η δημιουργία μιας σκηνής και τα άλλα στοιχεία μιας ταινίας, η φωτογραφία, η αφήγηση, ο ήχος, η χρήση της μουσικής.

Ενότητα 2η: Η επιλογή του θέματος και το μονοπάτι της έρευνας και της συγγραφής  σεναρίου – Βασικές γνώσεις παραγωγής

Τελικός στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας ντοκιμαντέρ σχετικής με τον βασικό προσανατολισμό, το έργο και τους στόχους της ΜΟΝUMENTA. Οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τα βασικά στάδια παραγωγής μιας ταινίας, θα έχουν την ευθύνη της επιλογής του θέματος του ντοκιμαντέρ, της έρευνας, της δημιουργίας σχεδίου σεναρίου και της οργάνωσης των γυρισμάτων που θα ακολουθήσουν.

-Προβολή της ταινίας της MONUMENTA “Τα κτήρια  είναι σαν τους φίλους” και μικρής διάρκειας ομιλία για την ιστορία της Αθήνας και την αρχιτεκτονική της κληρονομιά.

Ενότητα 3η: Γυρίσματα, από τη θεωρία στην πράξη

Πώς καδράρουμε ένα κτήριο, ποιες είναι οι καλές ώρες για λήψεις, το φως του θεού, τι βλέπει η κάμερα, όλος ο χώρος άπειρες εικόνες… Στην ενότητα αυτή πατάμε το κουμπί της μηχανής λήψης και δημιουργούμε το υλικό σώμα της ταινίας. Στο στάδιο αυτό πρέπει όλα να πραγματοποιηθούν με εξαιρετική πειθαρχία, έμπνευση και σαφή αισθητική προσέγγιση, αφού η διαδικασία των γυρισμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική και στο ντοκιμαντέρ πολύ δύσκολα επαναλαμβάνεται. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιήσουν οι συμμετέχοντες  στο εργαστήριο.

Ενότητα 4η: Το μοντάζ

Μέσα από τη χρήση επαγγελματικού προγράμματος επεξεργασίας εικόνας και ήχου, τα μέλη της ομάδας θα διδαχτούν την περισσότερο ενδιαφέρουσα δημιουργικά ενότητα του εργαστηρίου που είναι και η πεμπτουσία του ντοκιμαντέρ ως διαδικασία, τo μοντάζ. Εδώ όπου με την προσθήκη μαρτυριών, αφήγησης, αρχειακού ή άλλου υλικού, των ήχων και της μουσικής η ταινία μας θα αποκτήσει σώμα και ψυχή!