H Εταιρεία Συγγραφέων και το Επιγραφικό Μουσείο συνδιοργανώνουν τον Πέμπτο Κύκλο Επιμορφωτικών Διαλέξεων τον Οκτώβριο του 2024, που περιλαμβάνει τρεις ομιλίες με θέμα «Από την οικολογία στη λογοτεχνία» από τον συγγραφέα, περιβαλλοντολόγο και γεωγράφο Μιχάλη Μοδινό.

Ο ομιλητής, ο οποίος είναι και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Θεωρητικός και ακτιβιστής του οικολογικού κινήματος, δούλεψε ως περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος  και μηχανικός στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την ελληνική περιφέρεια. Συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ και δίδαξε σε ποικίλα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Υπήρξε ιδρυτής/εκδότης της Νέας Οικολογίας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ). Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων. Στο δοκιμιακό-ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων τα βιβλία Μύθοι της Ανάπτυξης στους Τροπικούς, Από την Εδέμ στο Καθαρτήριο, Τοπογραφίες, Το Παιγνίδι της Ανάπτυξης, Παγκοσμιοποίηση και Περιβάλλον και η Αρχαιολογία της Ανάπτυξης. Στο μυθοπλαστικό περιλαμβάνεται η Χρυσή Ακτή, ο Μεγάλος Αμπάι, η Επιστροφή (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών),  η Σχεδία (Ειδική Διάκριση Επιτροπής Κρατικών Βραβείων/Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας), η Άγρια  Δύση, η Τελευταία Έξοδος: Στυμφαλία, Εκουατόρια (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και Βραβείο του περιοδικού Literature), Πλέγμα και Παραγουάη. Το 2023 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Τα Θαύματα του Κόσμου. Την τελευταία μιάμιση δεκαετία συνεργάζεται ως κριτικός βιβλίου με την εφημερίδα «Τα Νέα» και ποικίλα λογοτεχνικά περιοδικά.

Οι διαλέξεις προγραμματίζονται για τις 9, 16 και 23 Οκτωβρίου 2024 και θα δοθούν στην αίθουσα διαλέξεων του Επιγραφικού Μουσείου, Τοσίτσα 1 (είσοδος ΚΕΜ: Κέντρο Επιγραφικών Μελετών) στην περιοχή των Εξαρχείων.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18:00 θα δοθεί η πρώτη διάλεξη με τίτλο «Η επιστημονική οικολογία και η γέννηση του περιβαλλοντικού κινήματος: Η επιστημονική οικολογία, η βιομηχανική ανάπτυξη, η ρύπανση  και η γέννηση του περιβαλλοντικού κινήματος. Πρώτες μεγάλες Διεθνείς Διασκέψεις».

Η δεύτερη διάλεξη έχει τίτλο «Οικουμενικότητα και τοπικότητα: από τις πολιτικές στην πολιτική και από την αμφισβήτηση στην ενσωμάτωση: Παγκοσμιοποίηση, περιβαλλοντικές πολιτικές,  πράσινη πολιτική. Από την αμφισβήτηση στην ενσωμάτωση. Είναι μισογεμάτο το ποτήρι;»

Η τρίτη διάλεξη έχει τίτλο «Από την επιστήμη στην τέχνη: η αναβίωση του κατεπείγοντος και  η αναζήτηση κάθαρσης:  Η αναβίωση του κατεπείγοντος και η αναζήτηση κάθαρσης. Λογοτεχνία του τέλους του κόσμου – περιβαλλοντικές πινελιές ή ανάδειξη των μειζόνων συγκρούσεων; Ο θρίαμβος  της κλιματικής αλλαγής ως έννοιας παγίδας. Η βιομηχανία του τρόμου. Έχουν νόημα οι ολικές περιβαλλοντικές αφηγήσεις; Υπάρχει οικολογική λογοτεχνία;»

Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν. Απαιτείται η κράτηση θέσεων.

Για δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση a.stratigopoulou@yahoo.gr.

Σε περίπτωση συμπλήρωσης των θέσεων θα λάβετε αρνητική απάντηση μέσω email. Διαφορετικά η συμμετοχή σας γίνεται δεκτή.