Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου-Πέτρου, Συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Ιστορική εξέλιξη και ανάλυση εννοιών, Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, Αθήνα 2024, 368 σελ. ISBN: 978-960-354-590-3
Το βιβλίο αποτελεί μια γενική θεώρηση του θέματος της συντήρησης. Σκοπός του είναι να φωτίσει τις έννοιες που καθορίζουν τις εργασίες συντήρησης και τον ρόλο του συντηρητή που τελικά επεμβαίνει στα ίδια τα αντικείμενα. Να ανταποκριθεί στη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να γνωρίσουμε, οι συντηρητές, τους εαυτούς μας στους άλλους και να διαμορφώσουμε μια κοινή γλώσσα συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους με το θέμα. Απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό, αλλά και σε αυτούς που εμπλέκονται με τη συντήρηση, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, εκτός από τους συντηρητές, σε αρχαιολόγους, ιστορικούς, μουσειολόγους, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, ιστορικούς, χημικούς, φυσικούς και άλλους.
Αφιερώνονται αρκετές σελίδες στην ιστορική εξέλιξη της συντήρησης, διότι η συντήρηση αποτελεί έναν νέο επιστημονικό κλάδο (με τη σύγχρονη έννοιά της έχει ιστορία μερικών δεκαετιών μόνο), που ανανεώνεται διαρκώς και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα βήματα της εξέλιξής της, ώστε να αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος.
Τα θέματα που αναπτύσσονται κατά σειρά είναι: η πολιτιστική κληρονομιά, και γιατί είναι ζωτικής σημασίας η συντήρησή της, ένας σύντομος ορισμός της σύγχρονης συντήρησης, η ιστορική εξέλιξη και η διαμόρφωση σύγχρονων τάσεων, η δεοντολογία που ακολουθείται, η διεπιστημονική συνεργασία, ο ρόλος του συντηρητή, οι σπουδές συντήρησης, οι παράγοντες φθοράς στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα, ο ρόλος των θετικών επιστημών και η συμβολή τους στην εξέλιξη της συντήρησης, οι μέθοδοι εξέτασης, τα πρώτα σωστικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε στην ανασκαφή για να προλάβουμε την περαιτέρω φθορά, η οργάνωση και ο εξοπλισμός που πρέπει να έχουν τα εργαστήρια συντήρησης, τα στάδια των επεμβάσεων συντήρησης (εξέταση-διάγνωση-επιλογή μεθόδων-καθαρισμός-θεραπεία-σταθεροποίηση-αισθητική αποκατάσταση), η καταγραφή των εργασιών και, τέλος, η προληπτική συντήρηση, το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο τα αντικείμενα θα αποθηκευτούν ή θα εκτεθούν (Σχετική Υγρασία, θερμοκρασία, φως, μολυντές της ατμόσφαιρας).
Η συγγραφέας ασχολήθηκε με τα θέματα αυτά σε μια μακρά πορεία 45 ετών σε πρακτικό αλλά και σε θεωρητικό επίπεδο με δημοσιευμένες μελέτες της που έχουν σχέση με την ιστορική εξέλιξη, την αρχαία τεχνολογία, τη φθορά των υλικών και την αντιμετώπισή της, τις πρωτοποριακές μεθόδους συντήρησης, την προληπτική συντήρηση, την οργάνωση εργαστηρίων κ.ά. [από το εξώφυλλο της έκδοσης]