Peter Riedlberger, Δομνίνος ο Λαρισαίος: Τα αριθμητικά έργα, μτφρ.: Νίκος Μαράκας, επιστ. επιμ.: Μιχάλης Σιάλαρος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2024, 496 σελ. ISBN: 978-618-230-042-8

Για τους νεοπλατωνικούς φιλοσόφους, η συστηματική ενασχόληση με τα μαθηματικά συνιστούσε βασική προϋπόθεση για τη βαθύτερη κατανόηση της φιλοσοφίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθηματικές επιστήμες (αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική) αποτέλεσαν κατά την Ύστερη Αρχαιότητα αναπόσπαστο τμήμα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής των Αθηνών, στην οποία φοίτησε ο Δομνίνος από τη Λάρισα της Συρίας.

Οι πηγές περιγράφουν τον Δομνίνο ως ιδιαίτερα ικανό στα μαθηματικά. Τι απέμεινε όμως από το έργο του; Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εκκινώντας από μια παρουσίαση του ιστορικού και πολιτισμικού πλαισίου εντός του οποίου έζησε ο Δομνίνος, η μελέτη εξετάζει, αρχικά, τα διαθέσιμα βιογραφικά στοιχεία για τον Δομνίνο και, στη συνέχεια, εστιάζει σε τρία σημαντικά μαθηματικά κείμενα της Ύστερης Αρχαιότητας που έχουν αποδοθεί σε αυτόν: το Εγχειρίδιον της «Αριθμητικής Εισαγωγής», το Πώς αποσπάται ένας λόγος από έναν άλλο λόγο και τα Σχόλια στον Νικόμαχο. Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες που αναζητούν, αφενός, ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο για το ιστορικό και φιλοσοφικό πλαίσιο των μαθηματικών της Ύστερης Αρχαιότητας και, αφετέρου, μια επαφή με τα ίδια τα πρωτότυπα κείμενα και τον σχολιασμό τους.

Για τον συγγραφέα

Ο Peter Riedlberger γεννήθηκε το 1973. Σπούδασε Αρχαία Ιστορία, Κλασική Φιλολογία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια του Μονάχου, του Φράιμπουργκ και του Παρισιού. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Warburg Institute και στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Λατινικά, στην Ιστορία των Επιστημών, και στο Δίκαιο, ενώ έχει λάβει ερευνητικές χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Από το 2021 εργάζεται ως καθηγητής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ύστερης Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο του Μπάμπεργκ (Γερμανία). Το έργο του χαρακτηρίζεται από μια αυστηρά διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία συνδέει μεθόδους και γνώσεις από διαφόρους επιστημονικούς κλάδους. Ο Riedlberger αναλύει διεξοδικά τις ιστορικές πηγές και υιοθετεί τα πιο αυστηρά φιλολογικά πρότυπα, υποστηρίζοντας τη θέση ότι μόνο η άρτια κειμενική έρευνα αποτελεί θεμέλιο μιας πιστής ερμηνείας των αρχαίων κειμένων.