Η ιδιαίτερη επιτυχημένη έκθεση του Robert Μc Cabe και της Κατερίνας Καλούδη «η Μαγεία της Σερίφου» συνεχίζεται και αυτό το καλοκαίρι στη Σέριφο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο κτήριο Περσεύς (Λιβάδι, παραλία Αβλέμωνα).

Παράλληλα, την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024 θα εγκαινιαστούν δύο νέες εκθέσεις σηματοδοτώντας μία νέα ενότητα εκθέσεων αφιερωμένων στη γεωλογία και την αρχαία και νεότερη μεταλλευτική κληρονομιά της Σερίφου, καθώς και νέες συνεργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με άτομα και ομάδες καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στη Σέριφο.

Ορυκτά και χρωστικές από τη Σέριφο

Η πρώτη έκθεση έχει τίτλο «Ορυκτά και χρωστικές από τη Σέριφο. Jeffrey Benjamin: “Archaeochromatics”». Σε προθήκη στο Φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερίφου θα παρουσιαστούν ορυκτά και χρωστικές από τη γη της Σερίφου, τα οποία μπορεί να δει κανείς στο τοπίο, ιδιαιτέρως στις περιοχές των μεταλλείων, μαζί με εικαστικές δημιουργίες του αρχαιολόγου εικαστικού Jeffrey Benjamin.

Οι χρωστικές, ανάλογα με την περιεκτικότητα του σιδήρου στα ορυκτά και την οξείδωσή τους, έχουν χημικά αναγνωριστεί ως χρωστικές του σιδηρομεταλλεύματος και παρουσιάζονται σε διάφορα χρώματα που ποικίλλουν από το κίτρινο (Λειμωνίτης) στο κόκκινο (Ερυθρή Ώχρα), ή από το βιολετί-μωβ (Capput mortuum) στο καστανό (Γκαιτίτης).

Οι αναρτημένες εικαστικές συνθέσεις αποτελούν τμήμα μιας μεγαλύτερης σειράς δημιουργιών του καλλιτέχνη. Δεν εικονίζουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε αναπαριστούν το νησί, αλλά εμπεριέχουν τα πετρώματα και τις χρωστικές της Σερίφου.

Ο Jeffrey Benjamin (γεν. 1966) είναι εικαστικός καλλιτέχνης και αρχαιολόγος, που ζει και εργάζεται στο Catskill της πολιτείας της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μοναδικότητα των τοπίων της εκβιομηχάνισης, ως σκόπιμης ανθρώπινης δραστηριότητας, στις μορφές των υλικών και στα απομεινάρια της διαιώνισής τους μέσω ενός ηχητικού και απτικού συγχρονισμού – επανάληψη, έκσταση και συνήθεια.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τον χώρο τέχνης KOTOKI art space που αποτελεί μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία καλλιτεχνών στη Σέριφο, με σκοπό την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας μέσω προγραμμάτων διαμονής καλλιτεχνών στο νησί.

Αποτυπώματα μεταλλείων Σερίφου

Η δεύτερη έκθεση έχει τίτλο «Αποτυπώματα μεταλλείων Σερίφου. Μιχάλης Μπόσκος: 12 ασπρόμαυρες φωτογραφίες».

Στην αίθουσα 6 του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερίφου παρουσιάζονται αναλογικές φωτογραφίες με την
παραδοσιακή τεχνική, από τον Μιχάλη Μπόσκο, που αποτυπώνουν λείψανα του πρόσφατου παρελθόντος στη γη της Σερίφου, πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού, όπως οι γέφυρες φόρτωσης, οι τροχιόδρομοι, τα βαγόνια και κάθε είδους μηχανήματα, εντός και εκτός ερειπωμένων κτηρίων στο Μεγάλο Λιβάδι και στον Κουταλά.

Οι λήψεις έγιναν σε διαφορετικές περιόδους μεταξύ των ετών 2022 και 2024 και για αυτές χρησιμοποιήθηκαν οι αναλογικές φωτογραφικές μηχανές Linhof – master technika III – 1953. Voigtlander Apo Lanthar και Hasselblad 503CW – Zeiss Distagon 40mm – Rolleiflex TLR – Zeiss Planar 75mm και μεσαίου και μεγάλου φορμάτ φίλμ. Δεν υπέστησαν καμία ψηφιακή επεξεργασία και οι εμφανίσεις των φιλμ έγιναν με την χρήση των παραδοσιακών τεχνικών από τον ίδιο τον φωτογράφο. Οι εκτυπώσεις έγιναν από την εταιρεία Graphicon Α. Κυριακίδης.

Ο Μιχάλης Μπόσκος ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τις Κυκλάδες. Συνδέεται με την Σέριφο μέσω της συζύγου του και περνά πολύ χρόνο σε αυτήν. Ασχολείται με την κλασική φωτογραφία πάνω από δέκα χρόνια και την έκθεση την κάνει ως αντίδωρο προς τη Σέριφο και το φως της.

Οι εκθέσεις θα εγκαινιαστούν την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024 και ώρα 20.30.