Το τεύχος 142 (Αύγουστος 2023), του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες του site σε μορφή PDF, στην κατηγορία «Αρχείο Τευχών» του ιστοτόπου (πατήστε εδώ).

Το τεύχος περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Νεότερη Αρχιτεκτονική Κληρονομιά, το οποίο έχει οργανώσει και επιμεληθεί η αρχαιολόγος και Συντονίστρια της MONUMENTA Ειρήνη Γρατσία.

Το τεύχος 142 ανοίγει με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό η Ειρήνη Γρατσία η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα βήματα που έχουν γίνει για την προστασία και την ανάδειξη των κτηρίων της περιόδου 1830-1840.

Στην ενότητα «Ελλάδα εκτός Ελλάδος», η Ειρήνη Γρατσία και η Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου παρουσιάζουν το Εδιμβούργο, γνωστό και ως «Η Αθήνα του Βορρά» και τον «ημιτελή Παρθενώνα».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει άρθρα που υπογράφουν οι: Ειρήνη Γρατσία, Καίτη Δημητσάντου-Κρεμέζη, Θεμιστοκλής Μπιλής, Μαρία Μαγνήσαλη, Μαρία Α. Δανιήλ, Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, Σταματίνα Γ. Μαλικούτη, Μαριλένα Βακαλοπούλου, Μαρία Δανιήλ, Αύρα Κατζιλιέρη, Μαρία Μαυροειδή και Ηρακλής Φασουράκης, καθώς και η Ίρις Λυκουριώτη.

Το τεύχος 142 ολοκληρώνεται με τον περιηγητικό οδηγό στη Μεσοπολεμική Αθήνα που υπογράφει η Ειρήνη Γρατσία.