Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έγινε μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μουσειακών Οργανισμών (NEMO – Network of European Museum Organizations) στο πλαίσιο του Προγράμματος Δοκιμαστικής Συμμετοχής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου.

«Ως ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας, το ΑΜΘ ξεχωρίζει τόσο για τους αρχαιολογικούς του θησαυρούς και το κτίριό του, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο νεότερης κληρονομιάς, όσο και για τις πολυπληθείς και πολυδιάστατες δράσεις του, που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεματικών και επιστημονικών πεδίων, με αποστολή τον εμπλουτισμό της εμπειρίας και της γνώσης της τοπικής κοινότητας και των απανταχού επισκεπτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Γενική Διευθύντρια του ΑΜΘ, δρ Αναστασία Γκαδόλου, δήλωσε ότι το μουσείο υπέβαλε αίτηση για δοκιμαστική συμμετοχή στο NEMO καθώς το δίκτυο «αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του μουσείου που υπερβαίνει τις βασικές ευθύνες της έρευνας, συλλογής, συντήρησης, ερμηνείας, έκθεσης και επικοινωνίας των πλούσιων αρχαιολογικών του συλλογών. Το μουσείο επιδιώκει να είναι πιο συμπεριληπτικό, να αποτελεί σημείο αναφοράς για διάφορες κοινότητες και να επιτυγχάνει όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους της Ατζέντας 2030».

«Η συμμετοχή μας ως μέλος του NEMO ανοίγει νέες προοπτικές για τα ελληνικά μουσεία και τη βιώσιμη διαχείρισή τους, εμπλουτίζει το έργο μας με διεθνείς καλές πρακτικές, και ενισχύει την αλληλεπίδραση με την κοινότητα των ευρωπαϊκών μουσείων!» καταλήγει η ανακοίνωση του Μουσείου.