​Στην εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης και ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ευρωπού, μιας ιδιαίτερα σημαντικής πόλης της αρχαίας Μακεδονίας, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού διά της αρμόδιας Εφορείας. Η αρχαία πόλη της Ευρωπού παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από την 5η χιλιετία π.Χ., μέχρι και τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα. Από την Ευρωπό προέρχεται και ο μοναδικός Κούρος που έχει ανασκαφεί στη βόρεια Ελλάδα. Ο σημερινός επισκέψιμος αρχαιολογικός της χώρος περιλαμβάνει τμήμα του νεκροταφείου, που χρονολογείται στους ρωμαϊκούς και στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Με την υλοποίηση του έργου του φωτισμού ανάδειξης καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες του νυχτερινού φωτισμού ασφαλείας στους χώρους περιήγησης και όδευσης των επισκεπτών, βάσει των επιπέδων φωτισμού που απαιτούνται ανά χώρο.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η αρχαία Ευρωπός αποτελούσε σπουδαία πόλη στον πυρήνα του Μακεδονικού βασιλείου, με διαχρονική ιστορία, όπως μαρτυρά η ανασκαφική έρευνα στην πόλη και στα νεκροταφεία της. Εδώ γεννήθηκε ο Σέλευκος Α’ ο Νικάνωρ, συμπολεμιστής και ένας από τους Διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η “Ευρωπαίων Πόλις”, όπως συστήνεται σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία του 2ου αι. π.Χ., με τα εντυπωσιακά ευρήματά της, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για την εξέλιξή της σε σημαντικό πολιτιστικό πόλο και αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή και ευρύτερα  την Κεντρική Μακεδονία. Με τη λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς αναβαθμίστηκε η πληροφόρηση των επισκεπτών σχετικά με τη διαχρονική ιστορία της αρχαίας Ευρωπού, την πόλη και τα νεκροταφεία της, αλλά και για τον ηγέτη της Δυναστείας των Σελευκιδών. Με τον φωτισμό ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίον φιλοξενούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενισχύουμε την ασφάλεια του χώρου, την αισθητική και τη λειτουργικότητά του».

Ο φωτισμός καλύπτει τη νυχτερινή λειτουργία των κτηρίων εξυπηρέτησης του κοινού, του χώρου των εκδηλώσεων, των διαδρομών όδευσης και του χώρου στάθμευσης. Παράλληλα, φωτισμός ασφαλείας –διακριτός από τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα– εξασφαλίζεται στο νεκροταφείο και τα ταφικά μνημεία, στον διάδρομο περιήγησης πριν από το ταφικό συγκρότημα και τον περιβάλλοντα χώρο του νεκροταφείου.