Το 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής του διοργανώνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» από την 1η έως και τις 20 Αυγούστου 2024, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Φέτος, πέντε γλύπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δημιουργήσουν γλυπτικές συνθέσεις από ανακυκλώσιμα υλικά και τοπική πέτρα στην αυλή του Μουσείου και όλοι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να τους δουν να εργάζονται από κοντά και να αλληλεπιδράσουν με αυτούς σε πραγματικό χρόνο. Τα νέα γλυπτά θα τοποθετηθούν στις υπάρχουσες καλλιτεχνικές διαδρομές που έχουν ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα συμπόσια του μουσείου και συγκεκριμένα από την είσοδο του Ελληνικού μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας.

Οι γλύπτες που θα λάβουν μέρος είναι (με αλφαβητική σειρά): ο Βαγγέλης Κωστούλας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο Ιορδάνης Ποιμενίδης, ο Peter Berger και ο Heinz Knapp.

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Το Μουσείο αποτελεί δωρεά του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στη γενέτειρά του και τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι ένα μουσείο μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση.

Το Μουσείο υποδέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες, μαθητές και ταξιδευτές από όλο τον κόσμο και το Συμπόσιο Γλυπτικής που οργανώνεται επί 14 συναπτά έτη αποτελεί έναν σοβαρό πολιτιστικό θεσμό για τα Ιωάννινα αλλά και για την Ήπειρο εν γένει.

Στο φετινό συμπόσιο γλυπτικής συνεργάστηκε το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο- Αυστριακής Αγωγής (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο).

Το 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής, που είναι αφιερωμένο στην άνοια, διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης» και ο πολιτιστικός οργανισμός WE ADORE MUSEUMS.

Παράλληλες εκδηλώσεις – το πλήρες πρόγραμμα