Τα εγκαίνια του αποκατεστημένου κτηρίου και της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια διήμερης επίσκεψης εργασίας στο νησί.

Η Σαμοθράκη, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, από νωρίς προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και ερευνητών, λόγω της ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας του Ιερού των Μεγάλων Θεών. Το Μουσείο, που σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό St. Shaw στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών των μελών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε το 1955 από τον Γεώργιο Ράλλη και ήταν το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στη Θράκη. Μετά από σχεδόν εξήντα χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το 2013, η αποκατάσταση και η επέκταση του κτηρίου εντάχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ η επανέκθεσή του χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο Κυριακός Αγκωνίτης επισκέπτεται το Ιερό των Μεγάλων Θεών, τον Οκτώβριο του 1444, διασώζοντας στο οδοιπορικό του πολύτιμες μαρτυρίες. Από το 1863, που ο Γάλλος υποπρόξενος ανακάλυψε το περίφημο άγαλμα της Νίκης, το οποίο μετέφερε στο Παρίσι, δραστηριοποιήθηκαν στη Σαμοθράκη γαλλο-τσεχοσλοβακικές αρχαιολογικές αποστολές και ακολούθως αμερικανικές επιστημονικές ομάδες – από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Το ελληνικό κράτος ανέλαβε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, την προστασία, και τη συντήρηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα», ανέφερε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, «καθώς σήμερα αποδίδουμε στο νησί, στους κατοίκους και τους επισκέπτες του, το πλήρως αποκατεστημένο και αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό του Μουσείο. Το Μουσείο της Σαμοθράκης είναι το 21ο Μουσείο που το Υπουργείο Πολιτισμού αποδίδει στους πολίτες και τους επισκέπτες της πατρίδας μας, από το 2019».

Όπως τόνισε η Λ. Μενδώνη, από το 2019, μέχρι σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου, το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια με τους πόρους του ΕΣΠΑ και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποίησε και υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40.000.000 ευρώ. Από αυτά, μελέτες και έργα περίπου 6.500.000 ευρώ, υλοποιούνται στη Σαμοθράκη, στον αρχαιολογικό χώρο των Μεγάλων Θεών, στο Κάστρο, στον Πύργο του Φονιά.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα κι εγώ γιατί, το 2011, ήρθαμε και σχεδιάσαμε μια σειρά έργων, τα οποία ήδη έχουν τελειώσει ή ολοκληρώνονται. Είναι η μεγάλη παρέμβαση στο Κάστρο, η αποκατάσταση της Μονής του Χριστού, οι εργασίες στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και, σήμερα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με την  υποδειγματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στα νέα έργα, τα οποία έχει σχεδιάσει το ΥΠΠΟ για τη Σαμοθράκη: Την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση του έργου για την περαιτέρω θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Μεγάλων Θεών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που πλήττουν την περιοχή, επιπλέον των αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν στην Περιφέρεια και στα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και τις μελέτες για την αποκατάσταση του παρακείμενου, στο Μουσείο, κτηρίου του παλαιού Ξενία, ώστε να μετατραπεί σε πωλητήριο και αναψυκτήριο του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων.

Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε, επίσης, αυτοψία στον μεσαιωνικό Πύργο του Φονιά, αμυντικό έργο του 15ου αι., στο ανατολικό άκρο της βόρειας παραλίας της Σαμοθράκης, στις ανατολικές εκβολές του ποταμού Φονιά. Η στερέωση, η αποκατάσταση του Πύργου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του είναι έργο σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.