Οι επισκέπτες του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή έχουν την ευκαιρία, έως τις 20 Ιουνίου, να δουν την έκθεση του Γιάννη Μαμάη «Κολοφώνες – η μνήμη της τελευταίας σελίδας», που διοργανώνουν οι εκδόσεις Gutenberg, η οποία φιλοξενείται στο foyer του Αμφιθεάτρου.

Στον κολοφώνα γίνονταν όλες οι εξομολογήσεις, όλα τα «ξεσπάσματα» και οι «κατάρες» που αποκάλυπταν την ανακούφιση των αγχωμένων μαστόρων του βιβλίου πως επιτέλους το βιβλίο συντελέστηκε. Εκεί διαβάζουμε το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο του συγγράμματος, το ύφος της σελίδωσης, το όνομα και τις στιγμές των γραμματοσειρών, τις χρονολογίες αρχής και τέλους της στοιχειοθεσίας, το είδος και το όνομα των μαστόρων της στοιχειοθεσίας και της βιβλιοδεσίας, το όνομα του εκδότη, του διορθωτή, ενός καλλιτέχνη ενδεχομένως, και τέλος το όνομα του επιμελητή, που σαν άλλος μαέστρος ενορχήστρωνε όλη την εκδοτική συναυλία.

Στην έκθεση που φιλοξενείται στο foyer του Αμφιθεάτρου του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζονται 105 έργα. Ενδεικτικά, κάποια από τα συγγράμματα που εκπροσωπούνται είναι των Σαρλ Μπωντλαίρ, Φρίντριχ Νίτσε, Έμιλι Ντίκινσον, Εμμανουήλ Ροΐδη, Ουώλτ Ουίτμαν, Ελένης Γλύκατζη–Αρβελέρ, Προκόπη Παυλόπουλου.

Πληροφορίες

Foyer Αμφιθεάτρου Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή: 10.00–18.00, Παρασκευή: 10.00–20.00, Τρίτη κλειστά.