Καλλίνικος. Αφιέρωμα στον καθηγητή Πάνο Βαλαβάνη από τους μαθητές του (συλλογικό έργο), Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2024, 560 σελ. ISBN: 978-618-218-047-1

Ο τόμος Καλλίνικος. Αφιέρωμα στον καθηγητή Πάνο Βαλαβάνη από τους μαθητές του αποτελεί προσφορά στον καθηγητή από ένα μέρος του μεγάλου συνόλου των φοιτητών του, μετά την αφυπηρέτησή του από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως ελάχιστο αντίδωρο ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή και πολυετή προσφορά του στον ακαδημαϊκό χώρο.

Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο, που επιμελήθηκαν η Ειρήνη Μ. Δημητριάδου και ο Νικόλας Δημάκης, αποτελούμενο από 53 άρθρα–συμβολές, γραμμένα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η θεματολογία του τόμου καλύπτει το πεδίο του ερευνητικού και διδακτικού έργου του τιμωμένου και τα άρθρα συγκροτούν επτά θεματικές ενότητες: 1. Αγγεία και εικονογραφία. 2. Άλλα αγγεία και πήλινα. 3. Αθηναϊκή τοπογραφία. 4. Τοπογραφία και αρχιτεκτονική εκτός Αθηνών. 5. Λατρεία, Πολιτική – Ιδεολογία, 6. Αρχαίος Αθλητισμός. 7. Ποικίλα.

Ο τίτλος του τόμου, Καλλίνικος, προέρχεται από τη μεγαλύτερη ίσως ερευνητική αγάπη του τιμώμενου, τον χώρο του αρχαίου αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί όπου στις νικητήριες πομπές οι θεατές αποθέωναν τον ένδοξο νικητή με το Αρχιλόχου νικαίον εφύμνιον «Τήνελλα Καλλίνικε», όπου το τήνελλα, μία άνευ νοήματος λέξη –κατασκευασμένη από τον Αρχίλοχο για την απόλαυση της εύηχης παρήχησης των συμφώνων της, σαν χορδή κιθάρας– προσέφερε επίταση σε αυτόν που έφερε και αξιώθηκε μια όμορφη νίκη.