Μια πολύ σημαντική εκδήλωση προγραμματίζεται να γίνει στις 18 Μαΐου, «Διεθνή Ημέρα Μουσείων», στο Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» στον Παπάδο της Γέρας Λέσβου. Η εκδήλωση έχει θέμα «Η ελιά, το λάδι, και η συμβολή τους στον πολιτισμό» και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Σε αυτήν θα εκτεθούν αρχαιολογικά αντικείμενα, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

– Πτερυγιόσχημος αμφορέας της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού από τον Προϊστορικό Οικισμό της Θερμής από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

– Παναθηναϊκός Αμφορέας (4ος αι. π.Χ.) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

– Αρύβαλλος (6ος αι. π.Χ.) από το Μουσείο της Ακρόπολης.

– Απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας 60.000 ετών, από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Την εκδήλωση των εγκαινίων θα προλογίσει ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης, και θα ακολουθήσουν οι ομιλητές:

– Παύλος Τριανταφυλλίδης (έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου) με θέμα: «Η Ελιά στη Λέσβο κατά την αρχαιότητα».

– Νίκος Σταμπολίδης (καθηγητής Αρχαιολογίας, Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης) με θέμα: «Το Λάδι και οι Παναχαϊκοί Αμφορείς».

– Νίκος Ζούρος (καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) με θέμα: «Λέσβος: Γεωλογία και Ελαιώνες».

Το «Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά» της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» πριν από λίγους μήνες εγκαινίασε τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του και τη νέα μουσειολογική παρουσίαση των εκθεμάτων του. Ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του έχει την εναλλακτική δυνατότητα χρήσης της ηλεκτροκίνησης, και ο επισκέπτης του μουσείου μπορεί να δει και να κατανοήσει πώς ακριβώς γινόταν στο ελαιοτριβείο η επεξεργασία της ελιάς και η παραγωγή του λαδιού πριν από 137 χρόνια όταν και πρωτολειτούργησε.