Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια, με τίτλο «Στους “κήπους” των κεραμικών Ιζνίκ», διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ώρα για Μουσείο!». Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 (11.30-13.00) στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγ. Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, Αθήνα).

Τα κεραμικά που δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα στη βυζαντινή Νίκαια (Ιζνίκ) της Μικράς Ασίας, λαμπρά δείγματα της οθωμανικής τέχνης, έγιναν περιζήτητα στα νεότερα χρόνια και στην Ευρώπη. Αγγεία διαφορετικών σχημάτων με ζωηρά σχέδια και φωτεινά χρώματα, προορίζονταν αρχικά για το παλάτι του Σουλτάνου. Ανάλογα μοτίβα στόλιζαν και πλακίδια επένδυσης τοίχου για τη διακόσμηση κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Τουλίπες, ρόδα, γαρύφαλλα, υάκινθοι, κυπαρίσσια, όλα φυσιοκρατικά δοσμένα, συνθέτουν ένα παραδεισένιο περιβάλλον μέσα στους χώρους του Μουσείου. Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή θέματα των κεραμικών Ιζνίκ γίνονται έμπνευση για τη δημιουργία ενός μικρού ενθύμιου της επίσκεψης.

Ώρα για Μουσείο!

Ο κύκλος των προγραμμάτων προσβασιμότητας στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει και τακτικές συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια. Σε αυτές οι συμμετέχοντες και οι φροντιστές τους έχουν την ευκαιρία μίας μοναδικής εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής εμπειρίας, τόσο μέσα στους χώρους του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού, όσο και στα παραρτήματα.

Για τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της ήπιας νόσου η ενασχόληση με την τέχνη αποδεδειγμένα παρέχει πολλές δυνατότητες για προσωπική ευεξία και ανάπτυξη με ευεργετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα «Ώρα για Μουσείο!» σκοπεύει να προσφέρει σε αυτή την ευαίσθητη και διαρκώς αυξανόμενη αριθμητικά κατηγορία κοινού, πλούσια πνευματικά και ψυχικά ερεθίσματα. Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και οργανισμούς που ασχολούνται με την άνοια και την πιο συχνή εκδοχή της, τη νόσο Alzheimer, οι συναντήσεις στο Μουσείο έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, να δώσουν στους συμμετέχοντες τη χαρά της κοινωνικής ζωής, της ανταλλαγής εμπειριών και βιωμάτων.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την προοπτική να συμβάλει σε μία αλλαγή στάσης απέναντι στην ασθένεια. Ξεναγήσεις με αντικείμενα που βγαίνουν κατ’ εξαίρεση από τις αποθήκες του Μουσείου, πολυαισθητηριακές παρουσιάσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια είναι ορισμένα από τα συστατικά της εκπαιδευτικής πρότασης του Μουσείου. Εικόνες, ήχοι και μυρωδιές, διηγήσεις και ιστορίες που μπορεί να συνδέουν τα ανθρωπόμορφα ειδώλια της Νεολιθικής περιόδου με τα πορτρέτα του 20ού αιώνα θα ξυπνήσουν μνήμες και αισθήσεις, εκεί όπου ο καθένας μας συναντά το κοινό παρελθόν και την ιδιωτική του ιστορία.

Επιστημονική σύμβουλος: Δρ Αλεξάνδρα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη Νευροψυχολογία

Πληροφορίες

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00, τηλ.: 210 3671067-9, e-mail: education@benaki.org