Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συνεχίζει το έργο προστασίας των μνημείων αρμοδιότητάς της και ειδικότερα το έργο συντήρησης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών στην περιοχή της Άρτας.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κομμένο Άρτας. Πρόκειται για κοιμητηριακό ναό στον τύπο της μονόχωρης βασιλικής με νάρθηκα και χαγιάτι στη νότια πλευρά, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Κατασκευάστηκε το 1814, σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται στην ανατολική πλευρά του ναού.

Στο πλαίσιο των εργασιών, πραγματοποιήθηκε η συντήρηση και αποκατάσταση του ξυλόγλυπτου τέμπλου του ναού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τέμπλα στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Άρτας. Διακοσμείται με πλούσιες φυτικές συνθέσεις και γλυπτές παραστάσεις. Οι δεσποτικές εικόνες και το μεγαλύτερο μέρος των εικόνων του δωδεκαόρτου έχουν φιλοτεχνηθεί από τους Θεοδόσιο και Κωνσταντίνο, σπουδαίους ζωγράφους του 19ου αιώνα από τα Ιωάννινα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η συντήρηση και αποκατάσταση του Δεσποτικού Θρόνου. Είναι ξυλόγλυπτος με πλούσια φυτική διακόσμηση και στο ερεισίνωτό του κοσμείται με παράσταση ένθρονου Χριστού στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέα, η οποία επίσης καθαρίστηκε από τις επικαθίσεις.

Το έργο συντήρησης υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου.