Το Παλαιολιθικό Σεμινάριο ξεκινά καινούριο κύκλο ζωής σε συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Το φετινό σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Οι απαρχές της γλυπτικής Αρχαιολογικά ευρήματα από τον παλαιό κόσμο και τη Λέσβο, 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (27.09.2023 έως 07.01.2024) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι διαλέξεις θα φέρουν στην Αθήνα ομιλητές από όλο τον κόσμο, με ειδίκευση στην αρχαιολογία, την παλαιοντολογία και τη γνωστική επιστήμη, για να παρουσιάσουν την περιπέτεια της γλυπτικής ξεκινώντας από τα πρώτα της βήματα κατά την Παλαιολιθική εποχή. Οι διαλέξεις αυτές φιλοδοξούν να προσφέρουν τροφή για αναστοχασμό των απαρχών του ανθρώπινου πολιτισμού και να αναδείξουν τις δυναμικές διανοητικές διαδικασίες που συνόδευσαν τα προγονικά είδη του ανθρώπου στο ταξίδι της αισθητικής αναζήτησης και της κατάκτησης της φόρμας.

Οι καθηγητές Thomas Wynn και Γιώργος Παπαδόπουλος θα ιχνηλατήσουν τα πεδία στα οποία συναντά η αρχαιολογική τη γνωστική επιστήμη. Η καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, ο καθηγητής Gonen Sharon και ο δρ Bernard Zipfel θα μιλήσουν για τις αρχαιολογικές θέσεις στις οποίες ανακαλύφθηκαν ορισμένα από τα εντυπωσιακότερα και παλαιότερα αντικείμενα της έκθεσης και για τον τρόπο που αυτά μας προκαλούν να προσεγγίσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα ως δείγματα αισθητικής αφύπνισης.

Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά στο κοινό δωρεάν. Για την παρακολούθηση απαιτείται προκράτηση θέσης εδώ.

Τοποθεσία: Αμφιθεάτρο Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας, 106 74, Αθήνα.

Πρόγραμμα

—«Τhe handaxe aesthetic», Καθηγητής Thomas Wynn (Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ΗΠΑ): Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, ώρα 19:00.

—«Από τα πρώτα εργαλεία στη συμβολική έκφραση και την κοινωνική διάκριση», Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου (Πανεπιστήμιο Κρήτης): Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:00.

—«What’s new with the old Levant? Advances in the study of the Israel Paleolithic», Καθηγητής Gonen Sharon (Πανεπιστήμιο Τελ-Χάι, Ισραήλ): Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19:00.

—«Ο εγκέφαλος ως έργο και εργαλείο πολιτισμού», Καθηγητής Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης): Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19:00.

—«The “australopithecine pebble of many faces” and its place in the Cradle of Humankind, South Africa», Δρ Bernhard Zipfel (Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ, Νότια Αφρική): Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, ώρα 19:00.