«Αρχαία λιμάνια και εμπορικά φορτία» είναι ο τίτλος του ΣΤ’ κύκλου ομιλιών που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» και περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες.

Οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις και τα ιστορικά ναυάγια με το κλειστό χρονολογικό σύνολο του φορτίου που μετέφεραν, δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την πορεία των αρχαίων πλοίων και τις εμπορικές και πολιτισμικές επαφές της εποχής τους.

Την επιστημονική ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Άννα Μιχαηλίδου, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών / ΙΙΕ.

Ο κύκλος των ομιλιών θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 28 Νοεμβρίου 2023. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 19.00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

— «Εισαγωγή στο θέμα για τα φορτία αρχαίων ναυαγίων», δρ Άννα Μιχαηλίδου (Αρχαιολόγος, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ).

— «Το λιμάνι του Μεγάλου Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη και τα θαλάσσια ταξίδια τη Βυζαντινή εποχή», δρ Χρήστος Μαλατράς (Ιστορικός, Μεταδιδάκτορας Ερευνητής Πανεπιστημίου Κολωνίας).

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

— «Πειρατεία και πειρατές στην αρχαιότητα: Αγκυροβόλια και ορμητήρια», δρ Βαγγέλης Σαμαράς (Μεταδιδάκτορας Ερευνητής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ευρωπαϊκού προγράμματος για την αρχαιολογία της πειρατείας).

— «Ανασκάπτοντας αρχαία λιμάνια. Οι περιπτώσεις του Πειραιά και του Λεχαίου Κορινθίας», Παναγιώτης Αθανασόπουλος (Αρχαιολόγος, Carlsberg Fellow Ινστιτούτου Δανίας στην Αθήνα, Yποδιευθυντής του Lechaion Harbour Project).

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

—«Διάσωση και συντήρηση ευρημάτων από αρχαία ναυάγια», Ελευθερία Παπαδήμα (Συντηρήτρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων).

—«Το αρχαίο ναυάγιο και ο κόσμος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων», δρ Μαγδαληνή Αναστασίου (Αρχαιολόγος και Φυσικός με ειδίκευση στη μελέτη του «Μηχανισμού»).

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

—«Διαπλέοντας το Αιγαίο με ένα νόμισμα στο χέρι και γεμάτο το αμπάρι», δρ Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου (Νομισματολόγος, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ).

—«Η συμβολή της υποθαλάσσιας έρευνας στην ιστορία της Κάσου», Ξανθή Αργύρη (Καταδυομένη Αρχαιολόγος, Συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ).

Ακολουθεί προβολή βίντεο για την έρευνα στην Κάσο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΙΕ με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Διάρκεια: 12’.

Πληροφορίες

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»), Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (στάση Μετρό Ευαγγελισμός).

Για πληροφορίες: 210 7273516 και 210 7273700, mkont@eie.gr και στο διαδικτυακό τόπο: http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr.html