Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος ψηφιοποίησης μέρους των τεκμηρίων που φυλάσσονται στο αρχείο του, διοργανώνει μικρή σειρά διαλέξεων με θέμα «Συλλογές σπάνιου και πολύτιμου υλικού (αρχεία, χειρόγραφα, παλαίτυπα): προκλήσεις και προοπτικές».

Ομιλητές θα είναι προσκεκλημένοι υπεύθυνοι σημαντικών συλλογών στις οποίες φυλάσσεται σπάνιο και πολύτιμο υλικό (αρχέτυπα και παλαίτυπα, χειρόγραφα κ.ά.).

Εκτός από την παρουσίαση της ιστορίας και των κύριων χαρακτηριστικών των συλλογών των οποίων έχουν την ευθύνη, οι ομιλητές θα εξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, τη σχέση με το κοινό (ερευνητικό ή/και ευρύτερο), τις επί μέρους δράσεις (διατήρησης, συντήρησης, διάχυσης, εξωστρέφειας), τα προβλήματα και τις απαιτήσεις στο πλαίσιο των νέων προοπτικών, αλλά και των προκλήσεων που εγείρονται στην εποχή των digital humanities, της εξ αποστάσεως εργασίας, των νέων μεθοδολογιών, καθώς και τα ήθη που επικρατούν στην έρευνα, την αναζήτηση, τη χρήση του υλικού, τη δημοσίευση.

Η σειρά θα περιλαμβάνει δύο διαλέξεις μέσα στο 2023 και δύο μέσα στο 2024. Η πρώτη διάλεξη για το 2023 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Οκτωβρίου από τον Γιάννη Μελιανό, υπεύθυνο της βιβλιοθήκης της Ι.Μ. Πάτμου (ώρα 17:00-18:30).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 3221337. Διεύθυνση: Π. Σκουζέ 3, Αθήνα. E-mail: ipamiet@otenet.gr

Για τη δήλωση συμμετοχής πατήστε εδώ.