Επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Η Βόρεια Κλιτύς της Ακρόπολης: ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο» διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Η συνάντηση θα λάβει χώρα από 19-21 Οκτωβρίου 2023, στο χώρο του Μουσείου Κανελλοπούλου.

Η βόρεια κλιτύς –η περιοχή μεταξύ του ιερού βράχου και του Ηριδανού ποταμού, εκεί όπου σήμερα εκτείνεται η γειτονιά της Πλάκας– έχει μακρά και σύνθετη ιστορία. Λόγω της ύπαρξης νερού χρησιμοποιήθηκε για κατοίκηση ήδη από τους νεολιθικούς χρόνους. Κατά την Κλασική εποχή συνιστούσε τμήμα του δημόσιου χώρου, με σπήλαια-ιερά στο ανώτερο τμήμα της πλαγιάς και την Αγορά στο κατώτερο. Από το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων και εξής, αποτέλεσε το επίκεντρο της πόλης, με πυκνά δομημένες γειτονιές, εκκλησίες, τείχη, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις κ.ά. Λόγω της συνεχούς και πυκνής κατοίκησης, η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή καθίσταται δύσκολη και τα αποτελέσματά της αρκετά αποσπασματικά.

Στη συνάντηση αυτή θα λάβουν μέρος αρχαιολόγοι και μηχανικοί της ΕΦΑΠΑ, που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη περιοχή, πανεπιστημιακοί, Έλληνες και ξένοι μελετητές της περιοχής, με στόχο να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της βόρειας κλιτύος, που αποτελεί ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο με ζωή από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή.

Οργανωτική Επιτροπή: Έλενα Κουντούρη (Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών), Νίκος Παπαδημητρίου (Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου), Κατερίνα Σταμούδη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής), Μαριλένα Κοντοπανάγου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών).

Για να δείτε το πρόγραμμα, πατήστε εδώ.

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου θα είναι δυνατή και μέσω διαδικτύου:

Πέμπτη: https://youtube.com/live/SHm9EAUonZA

Παρασκευή: https://youtube.com/live/pitp6kRBdmk

Σάββατο: https://youtube.com/live/wmVGBAfvxyQ

Περιλήψεις ανακοινώσεων