«Το ιερό των Καβείρων στη Λήμνο» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και αν. προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, και ώρα 19:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Περίληψη διάλεξης

Στο απόκρημνο ακρωτήριο της Χλόης, στα βόρεια του κόλπου του Πουρνιά, και στην εκτός των τειχών περιφέρεια της αρχαίας πόλης της Ηφαιστίας, ιδρύθηκε πιθανώς στον ύστερο 8ο και στον πρώιμο 7ο αι. π.Χ., το ιερό των Καβείρων, αφιερωμένο στους Κάβειρους, δαίμονες της φωτιάς και της μεταλλουργίας, της γονιμότητας, του κρασιού και της θάλασσας, γιους της θεάς της Λήμνου Καβειρούς και του Ηφαίστου, του ύψιστου θεού της Λήμνου, προστάτη της φωτιάς και των μετάλλων.

Η ήρεμη φύση και το γαλήνιο τοπίο της Χλόης, που έχει οπτική επαφή με τη Σαμοθράκη, αλλά και με την πολιούχο πόλη της Ηφαιστίας, φαίνεται ότι αποτέλεσε το πιο ιδανικό περιβάλλον για την άσκηση των λατρευτικών πρακτικών, που είχαν σχέση με την αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου. H Καβειριακή λατρεία της Λήμνου, ριζωμένη σε πανάρχαιες τοπικές παραδόσεις, κράτησε, όπως αναφέρει ο Λατίνος ποιητής Λεύκιος Άκκιος σε απόσπασμα από τον Φιλοκτήτη του, «τις αγνές ιερουργίες των αρχαίων μυστηρίων».

Στο πλαίσιο της παρούσας ανακοίνωσης παρουσιάζονται τα παλαιότερα και νεότερα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από τις πολυετείς έρευνες της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, αλλά και από τις συστηματικές ανασκαφές που διεξήγαγε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Καβειρίου ν. Λήμνου», έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2014-2020.

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη.