Από τη στιγμή που ο Φίλιππος Β’ έλυσε τα βασικά προβλήματα και θωράκισε τον θρόνο του, έβαλε στόχο τους Δελφούς, τον αρχαίο ομφαλό του κόσμου. Δίνοντας σκληρές μάχες στο πεδίο, αλλά και με διπλωματικούς αγώνες στο παρασκήνιο, κατάφερε να γίνει το βασίλειο των Μακεδόνων μέλος της Δελφικής αμφικτυονίας και ο ίδιος εν τέλει πρόεδρος του συνεδρίου των αμφικτυόνων και προστάτης του σεπτού ιερού του Απόλλωνα. Όμως άφησε πραγματικά ίχνη η δράση του Φιλίππου στο ιερό, υπάρχουν αναθήματα ή ακόμη και κτήρια που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε αυτόν και, αν ναι, ποια είναι αυτά και πώς τα αναγνωρίζουμε;

Σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα θα απαντήσει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., ο μελετητής των Δελφών Didier Laroche σε ομιλία του στο νέο μουσείο των Αιγών.

Ο Didier Laroche είναι αρχιτέκτων, Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Στρασβούργου και εργάζεται στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών από το 1979. Έχει εργαστεί επίσης σε σειρά μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Μ. Ασίας, στη Σμύρνη, στο Λητώο της Κλάρου και στον Εύρομο, όπου αναστηλώνεται ο ναός του Διός, αλλά και στην Ιταλία και έχει δημοσιεύσει 68 άρθρα με θέμα την κλασική αρχιτεκτονική.

Η ομιλία, με τίτλο «Το Αμφικτυονικό Συνέδριο στους Δελφούς, ένα μακεδονικό έργο» θα γίνει στα ελληνικά, στο αμφιθέατρο του νέου μουσείου των Αιγών και θα υπάρχει παράλληλη διαδικτυακή μετάδοση στον σύνδεσμο του Συλλόγου των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών (πατήστε εδώ).

ID:863 5347 8843

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, οργανώθηκε από την ΕΦΑ Ημαθίας με την υποστήριξη του Συλλόγου των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του.