Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Ζωνών Επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας hhticket.gr​, οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέγουν την ώρα που επιθυμούν να επισκεφθούν το μνημείο και να κλείνουν το εισιτήριό τους.

Για το νέο καθεστώς επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΔΑΠ έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα τη γνωριμία της Ακρόπολης στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το δίγλωσσο βίντεο, στα ελληνικά και στα αγγλικά, υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Παπαστράτος.

Τα βίντεο στα ελληνικά και στα αγγλικά​.

Σχετικές δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη

Στην προστασία του μνημείου της Ακρόπολης και στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος ωριαίων ζωνών επισκεψιμότητας, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τους δημοσιογράφους Σταύρο Μονεμβασιώτη, Βίκυ Χαντζή και Νίκο Μαλλιαράκη.

Η Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι βασικό μέλημα του υπουργείου είναι η προστασία του μνημείου, αναφέρθηκε στη μελέτη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), από την οποία προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας. Παράλληλα, η Υπουργός τόνισε ότι η μελέτη έχει λάβει υπόψη της τον χρόνο παραμονής και εξόδου των επισκεπτών, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός αριθμός παράλληλων επισκέψεων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσσώρευση. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί ποιοτικότερου χρόνου, κατά την περιήγησή του, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες του για τον χώρο και την ιστορία του.

Αναφορικά με τη χρήση του προγράμματος ζωνών επισκεψιμότητας από επαγγελματίες του τουρισμού οι οποίοι διαχειρίζονται συνήθως μεγάλο αριθμό επισκεπτών (γκρουπς), η  Υπουργός τόνισε ότι, από τον Ιούλιο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει συστηματικές συναντήσεις των επαγελματιών του τουρισμού με στελέχη του ΟΔΑΠ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προκειμένου να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στη νέα διαδικασία.