Το 11ο Διεθνές Συνέδριο για την Εφαρμογή της Φασματοσκοπίας Raman στην Τέχνη και την Αρχαιολογία (Raman in Art and Archaeology – RAA2023) θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, από τις 6 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2023, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης (Βέλγιο).

Τα συνέδρια RAA προωθούν τη φασματοσκοπία Raman, τις εξελίξεις και τις εφαρμογές της, στον τομέα της τέχνης, της αρχαιομετρίας και των αρχαιολογικών μελετών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην in situ έρευνα φασματοσκοπίας Raman, προωθώντας έτσι τον μη επεμβατικό και μη καταστροφικό χαρακτήρα της τεχνικής αυτής. Το πρώτο συνέδριο της RAA διοργανώθηκε στο Λονδίνο το 2001, και ακολούθησαν διαδοχικά στη Γάνδη (2003), στο Παρίσι (2005), στη Μόντενα (2007), στο Μπιλμπάο (2009), στην Πάρμα (2011), στη Λιουμπλιάνα (2013), στο Wroclaw (2015), στην Évora (2017) και στο Potsdam (2019).

Τα συνέδρια βασίστηκαν στη φασματοσκοπία Raman και στην ικανότητά της να ξετυλίγει τα μυστήρια του κόσμου της Τέχνης και της Αρχαιολογίας. Η συνάθροιση επιστημόνων από ανθρωπιστικές και φυσικές επιστήμες βοήθησε στο να χτιστούν αρχαιομετρικές γέφυρες και να συνδεθούν άνθρωποι και κλάδοι. Αυτή η παράδοση «Raman in-art-and-archaeology» σίγουρα θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Αθήνα, επισημαίνουν οι διοργανωτές του συνεδρίου.

Η 11η έκδοση του συνεδρίου RAA θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο φασματοσκοπίας Raman (4-5 Σεπτεμβρίου), ιδανικό για φοιτητές και νέους ερευνητές. Τα θέματα του φετινού συνεδρίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων, προόδων και ανακαλύψεων της φασματοσκοπίας Raman, που εφαρμόζεται στην Τέχνη και την Αρχαιολογία: Εργαστηριακή έρευνα/χειρισμός δειγμάτων, φορητή φασματοσκοπία Raman, εξελίξεις σε οργανολογία και λογισμικό, φασματοσκοπία Raman και βοηθητικές τεχνικές.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.