Myrtia Hellner, Ιστορία της αρχαιολογικής φωτογραφίας στην Ελλάδα, Εκδόσεις ΟΤΑΝ, Αθήνα 2023, 572 σελ. ISBN: 978-618-5563–28-8

Η Ιστορία της Αρχαιολογικής Φωτογραφίας εξετάζει όχι μόνο την εξέλιξη της αρχαιολογικής φωτογραφίας στην Ελλάδα από την εμφάνισή της έως πρόσφατα, δηλαδή έως την αντικατάσταση της αναλογικής φωτογραφίας από την ψηφιακή, αλλά και τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα της εκάστοτε εποχής που αντικατοπτρίζονται στο φωτογραφικό μέσο.

Αναπτύσσεται σε δύο μέρη και ένα επίμετρο: Εκτός από μια παρουσίαση της Ιστορίας της Φωτογραφίας γενικότερα, σε επιμέρους κεφάλαια εξετάζονται ειδικότερα θέματα αναφορικά με την εμφάνιση της αρχαιολογικής φωτογραφίας, τον σκοπό της ανά εποχή, την αλληλεπίδραση φωτογραφίας-εποχής, τη συμβολή φωτογράφου-αρχαιολόγου στην εξέλιξη της φωτογραφίας ως ιστορικού τεκμηρίου και μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης, κ.ά.

Αυτό το βιβλίο καλύπτει ένα κενό στην έρευνα, καθώς η ιστορία της φωτογραφίας στην Ελλάδα έχει μελετηθεί διεξοδικά, όχι όμως και η αρχαιολογική φωτογραφία. Το δεύτερο μέρος εξετάζει επιμέρους τομείς της αρχαιολογικής φωτογραφίας, όπως τη φωτογράφιση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και γλυπτών.  Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα και το επίμετρο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Myrtia Hellner γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία και Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Aκολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές (Μaster of Arts) στο Πανεπιστήμιο της Βαμβέργης, στον τομέα της αναστήλωσης, επίσης παρακολούθησε ανοιχτά εργαστήρια τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης και επικεντρώθηκε σε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική. Από το 2015 είναι διδάκτωρ στον τομέα της αρχαιολογικής φωτογραφίας του Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάζεται ως αρχαιολόγος με ειδίκευση στη μελέτη φωτογραφικών αρχείων, τη χρονολόγηση και αρχειοθέτηση φωτογραφικού υλικού. Επίσης διαθέτει ανασκαφική και αναστηλωτική εμπειρία, δραστηριοποιείται στη διοργάνωση μουσειακών εκθέσεων, τη συγγραφή λημμάτων, τις μεταφράσεις και την επιμέλεια κειμένων. Παράλληλα, ως εικαστικός, έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.