Την ομαλή εξέλιξη των έργων πολιτισμού, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, που εκτελούνται την τελευταία τετραετία στη Ναύπακτο, αλλά και των έργων αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, στη Λευκάδα, σε εμβληματικά εκκλησιαστικά μνημεία, με τα οποία αναδεικνύονται ως πολιτιστικοί προορισμοί, με αναπτυξιακή δυναμική, επιβεβαίωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της. Το έργο της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας μπαίνει, επίσης, σε φάση υλοποίησης με την έναρξη της εκπόνησης του συνόλου των απαιτούμενων μελετών, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.
Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ναύπακτο, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία σε τμήματα του κάστρου και στο ενετικό λιμάνι, και συγκεκριμένα στα επιθαλάσσια τείχη, όπου είναι σε εξέλιξη το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του ενετικού λιμένα, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, πραγματοποίησε αυτοψία στο έργο στερέωσης και αποκατάστασης των επιθαλάσσιων τειχών με αναστήλωση των επάλξεων, καθώς και στο αποκατεστημένο τμήμα από την Ωραία Ντάπια έως τον πύργο του Ρολογιού, που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Από τα έργα που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση όλων των επάλξεων, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες στα δώματα των προμαχώνων της Ωραίας Ντάπιας και του Πύργου του Ρολογιού και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξής τους. Σε επίπεδο μουσειακών υποδομών, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την οργάνωση της μόνιμης αρχαιολογικής συλλογής Ναυπάκτου με τίτλο «Η Ναύπακτος στη Βυζαντινή Περίοδο» στο Ιτς Καλέ.
«Η Ναύπακτος είναι ένας ξεχωριστός τόπος, φορτισμένος ιστορικά. Οι ενετικές της οχυρώσεις είναι ένα σπουδαίο μνημείο, όχι μόνο για την οχυρωματική αρχιτεκτονική. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα κάστρα στην ελληνική επικράτεια και για την ιστορική του σημασία», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Στη Λευκάδα, στην αυτοψία στο Κάστρο Αγίας Μαύρας, η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των έργων αποκατάστασης, αλλά και αναβάθμισης των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου, με την κατασκευή διαδρομών περιπάτου των επισκεπτών, χώρων εξυπηρέτησης και πληροφόρησης του κοινού, και τη λειτουργία συστήματος πυροπροστασίας. Στο πλαίσιο της αυτοψίας στο Κάστρο, δόθηκαν οδηγίες προς την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για την εκπόνηση ενός ολιστικού διαχειριστικού σχεδίου, με σκοπό, μέσα από τη συστηματική μελέτη του χώρου, να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους το Κάστρο της Αγίας Μαύρας θα μπορεί να ενταχθεί στους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν δράσεις και εκδηλώσεις σύγχρονης δημιουργίας, προβάλλοντας εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, τη σύγχρονη Ελλάδα.
Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε, επίσης, αυτοψία στο έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, κηρυγμένος ιστορικό διατηρητέο μνημείο, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα και παλαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Λευκάδας. Οικοδομήθηκε για πρώτη φορά το 1685, έχοντας όμως καταρρεύσει από σεισμούς, ανοικοδομήθηκε, στις σημερινές του διαστάσεις, το 1836. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2024. Αντίστοιχα, έργα αποκατάστασης εκτελούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά. Το έργο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και υπολείπεται μόνο η σκευή του Ναού για να αποδοθεί στη λατρεία. Εργασίες αποκατάστασης εκτελούνται και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.
«Με την παρουσία μας στη Λευκάδα επιβεβαιώσαμε την ομαλή εξέλιξη όλων των έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5.000.000 ευρώ, που εκτελούνται στο νησί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Έφορο Ολυμπία Βικάτου και στο πρόσωπό της όλο το προσωπικό της υπηρεσίας, αλλά και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλή Βλαχούλη και τα στελέχη της, γιατί πραγματικά τα έργα εξελίσσονται, με πολύ ικανοποιητικό τρόπο, και ολοκληρώνονται. Όσα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2024. Όσο για την έναρξη της αποκατάστασης ενός εκκλησιαστικού μνημείου, όπως ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, έπειτα από δεκαετίες σιωπής, μας γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη χαρά, γιατί αποκαθιστώντας τον αποδίδουμε ένα σημαντικό έργο πολιτισμού στην τοπική κοινωνία κι έναν χώρο λατρείας στους πιστούς. Ευελπιστούμε, μέχρι το τέλος του 2024, αρχές του 2025, το μνημείο να είναι πλήρως αποκατεστημένο να αποδοθεί στην κοινωνία και στη Μητρόπολη της Λευκάδας».
Η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε, επίσης, αυτοψία στην Ιερά Μονή Παναγίας της Οδηγήτριας στην Απόλπαινα, το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο του νησιού, όπου εξελίσσονται εργασίες αποκατάστασης στο Καθολικό της Μονής. Οι εργασίες θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο, προκειμένου και οι τοιχογραφίες να αποκατασταθούν, αλλά και το μνημείο συνολικά να λάβει τη μορφή που πρέπει να έχει.
Τέλος η Υπουργός επισκέφθηκε και το οικόπεδο που παραχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας. Για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου έχει ήδη εγκριθεί το ποσό των 2.000.000 ευρώ, για την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών, με χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.