Στοχεύοντας να φέρει σε επαφή μαθητές του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και της Α’ γυμνασίου με τη σύγχρονη τέχνη και τον κόσμο του Αλέκου Φασιανού, του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου που απεβίωσε πριν από έναν χρόνο, το Μουσείο «Αλέκος Φασιανός» διοργανώνει εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις, με την υποστήριξη της Alpha Bank.
Αν και το μουσείο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό στις 26 Απριλίου, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι μικροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα να «ταξιδέψουν» σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου η τέχνη και ειδικότερα η ζωγραφική ζωντανεύουν μέσα στον χώρο του νέου αυτού μουσείου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο οικοδόμημα του μοντερνισμού, σχέδιο του Κυριάκου Κρόκου, σε συνεργασία με τον Αλέκο Φασιανό, που βρίσκεται στη θέση που ήταν κάποτε το πατρικό σπίτι του καλλιτέχνη.
«Όνειρό μας είναι να φιλοξενήσουμε παιδιά και σχολεία από όλη την Ελλάδα, με στόχο την καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία σε όλους», τόνισε η Βικτώρια Φασιανού, ιδρυτική διευθύντρια του μουσείου. «Στο μουσείο θα μπορέσουμε να δούμε από κοντά τα παιχνίδια που έκανε με το χέρι, αρχεία από την εποχή, όπως και το ιδιόχειρο θέατρο σκιών που κατασκεύασε για τους φίλους του (σ.σ. ο Αλέκος Φασιανός). Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι ίδιοι επιμελητές, να στήσουν τη δική τους έκθεση εμπνευσμένη από την πόλη, καθώς και να φτιάξουν το δικό τους θέατρο σκιών με φιγούρες του Φασιανού. Δεν θα ταίριαζε κάτι καλύτερα στο Φασιανό, ως ένα αιώνιο παιδί, από το να γεμίσει το πατρικό του σπίτι και μουσείο με παιδιά και η τέχνη του να εμπνεύσει τους μικρούς μας φίλους σε όλη τη χώρα!», ανέφερε.
Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, χωρίζονται σε δύο επιμέρους θεματικές: Η πρώτη με τίτλο «Πόλη σαν θέατρο» απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και της Α’, Β’ και Γ’ τάξης του δημοτικού. Υπό την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτικών, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους θέατρο σκιών, χρησιμοποιώντας «cut out» φιγούρες από τους πίνακες του Φασιανού και στοιχεία της πόλης. Η δεύτερη θεματική απευθύνεται σε μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του δημοτικού και της Α’ γυμνασίου. Σε αυτήν, οι μαθητές βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής, μελετώντας και εξερευνώντας τον φυσικό χώρο του μουσείου με το σώμα και τις αισθήσεις τους.
Παράλληλα, η δημιουργική ομάδα του μουσείου, σε συνεργασία με την Alpha Bank, σχεδίασε και δημιούργησε το εκπαιδευτικό κιτ «Ο μύθος της γειτονιάς μου», που με τη μορφή «μουσειοβαλίτσας» πρόκειται να ταξιδέψει στα σχολεία όλης της επικράτειας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο πρόγραμμα έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν περισσότερα από 3.000 νηπιαγωγεία δημοτικά σχολεία, μεταξύ τους και ειδικά σχολεία. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι τα παιδιά να γνωρίσουν με πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Αλέκου Φασιανού, αντλώντας έμπνευση από τα υλικά, τις μορφές, τα σχήματα και τα χρώματα του καλλιτέχνη.
«Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει το Μουσείο Αλέκος Φασιανός με τη χορηγία της Alpha Bank αποτελούν συνέχεια της μακράς σχέσης της τράπεζας με τον Αλέκο Φασιανό, η οποία μετρά περισσότερα από 35 χρόνια, όταν η τότε Τράπεζα Πίστεως και ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος ανέθεσαν στον καλλιτέχνη την εικονογράφηση του “Μαζί”, έννοιας κομβικής για τις σχέσεις της τράπεζας με τους εργαζόμενους, τους πελάτες της και την κοινωνία», ανέφερε η επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank, Ρούλη Χριστοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Bank, ως χορηγός του μουσείου Αλέκου Φασιανού και των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, έχει συνεισφέρει στη διαμόρφωσή τους, προσφέροντας τεχνογνωσία και αποσκοπώντας στην ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ατόμων με αναπηρία, πολιτών άνω των 65 ετών, παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, μαθητών ειδικής αγωγής και κατοίκων απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν από τη VYCA (Very Young Contemporary Artists) και έχουν λάβει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.alekosfassianos.gr, στο email schools@alekosfassianos.gr και στο τηλέφωνο 6946144163.