Πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Βατικανό, η τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς των τριών θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στην Ελλάδα. Την πράξη δωρεάς υπέγραψαν ο Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga, Πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Διευθύντρια Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βατικανού καθ. Barbara Jatta.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 το Βατικανό είχε ανακοινώσει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «αποφάσισε να δωρίσει στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία επί αιώνες φυλάσσονται προσεκτικά στις Ποντιφικές Συλλογές και στα Μουσεία του Βατικανού και εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο».

Το πρώτο απεικονίζει το κεφάλι ενός αλόγου από το δυτικό αέτωμα, το δεύτερο κεφαλή άνδρα που κρατάει έναν δίσκο και το τρίτο ανάγλυφο απεικονίζει γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης καθ. Νίκος Σταμπολίδης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αγία Εδρα Κάτια Γεωργίου και η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη Ελένη Σουρανή.

Τα τρία θραύσματα, που επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν στις 24 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού.