Βασιλικός τάφος βρέθηκε στην περιοχή των Δυτικών Κοιλάδων του Λούξορ κατά τη διάρκεια ανασκαφής από την κοινή αιγυπτο-αγγλική αποστολή του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και του New Kingdom Research Foundation (Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ). Συγκεκριμένα, η ομάδα, την οποία διευθύνουν από κοινού ο δρ Φάτι Γιασίν και ο δρ Πιρς Λίδερλαντ, εντόπισε τον τάφο στην περιοχή που είναι γνωστή στη βιβλιογραφία ως Wadi C, η οποία είναι προέκταση του Ουάντι Γκαμπανέτ Ελ Ουρούντ (Wadi Gabbanet El Qurud), της μεσαίας από τις τρεις Δυτικές Κοιλάδες.
Σύμφωνα με τον δρα Μουστάφα Ουαζίρι, Γενικό Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το μνημείο ίσως χρονολογείται στην Τουθμωσιδική περίοδο (αρχές-μέσα της 18ης δυναστείας), αν και αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω τεκμηρίωση. Από την πλευρά του, ο δρ Φάτι Γιασίν, Αιγύπτιος συνδιευθυντής του έργου και Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων Άνω Αιγύπτου, δήλωσε ότι η αποστολή στοχεύει στην περαιτέρω ανασκαφή καθώς και στην τεκμηρίωση ολόκληρου του τάφου προκειμένου να χαρτογραφηθεί το αρχιτεκτονικό του σχέδιο και τα τεχνικά του στοιχεία. Ο δρ Μόχσεν Καμάλ, υπεύθυνος αρχαιολόγος για την περιοχή των Δυτικών Κοιλάδων, πρόσθεσε ότι ο τάφος σώζεται σε κακή κατάσταση, καθώς χείμαρροι που τον πλημμύρισαν κατά την αρχαιότητα έφραξαν τους θαλάμους του με παχιά στρώματα άμμου και ασβεστόλιθου. Το νερό από τις πλημμύρες και η συσσώρευση των φερτών υλικών πιθανότατα οδήγησαν στην εξαφάνιση πολλών από τα χαρακτηριστικά και τις επιγραφές του. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε όμως ότι μερικοί θάλαμοι κοντά στην είσοδο είναι ήδη προσβάσιμοι.
Από την πλευρά του, ο δρ Πιρς Λίδερλαντ, Βρετανός συνδιευθυντής του έργου και επικεφαλής του New Kingdom Research Foundation στο McDonald Institute for Archaeological Research στο Cambridge, δήλωσε ότι ο τάφος μπορεί να ανήκε σε μέλη της βασιλικής οικογένειας κάποιου από τους φαραώ με το όνομα Τούθμωσης (μία ή περισσότερες βασίλισσες, πρίγκιπες ή πριγκίπισσες), ενώ ελάχιστοι τέτοιοι τάφοι έχουν αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αποστολής, επιγραφές και όστρακα υποδηλώνουν ότι ο τάφος κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της κοινής βασιλείας του Τούθμωση Γ’ με τη γυναίκα φαραώ Χατσεψούτ, ενώ μπορεί να δέχτηκε έκτοτε αρκετές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.
Οι πληροφορίες για τις ταφές των μελών της βασιλικής οικογένειας της 18ης Δυναστείας ήταν μέχρι στιγμής ελάχιστες, αν και οι Δυτικές Κοιλάδες έχουν συνδεθεί με τέτοιες χρήσεις. Στο Ουάντι Γκαμπανέτ Ελ Ουρούντ συγκεκριμένα είναι η θέση του πλούσιου σε πολύτιμα ευρήματα τάφου των τριών συζύγων του Τούθμωση Γ’. Ταυτόχρονα, ένας τάφος από βράχο που αποδίδεται στη Χατσεψούτ έχει βρεθεί στην ανατολικότερη κοιλάδα, Ουάντι Σικάτ Τάκετ Αλ Ζάιντ (γνωστή ως Wadi Α). Στο ίδιο το Wadi C, και σε πολύ κοντινή απόσταση από το νέο εύρημα, βρίσκεται τάφος όπου, σε γκραφίτο, αναφέρεται το όνομα της Νεφερουρέ, κόρης της Χατσεψούτ.
Εδώ και δέκα χρόνια, η έρευνα του Πιρς Λίδερλαντ στο πλαίσιο του έργου The Western Wadis of the Theban Necropolis έχει διευρύνει τις πληροφορίες μας για τις ταφές βασιλικών προσώπων της 18ης Δυναστείας. Ερευνώντας μια ομάδα τάφων στη θέση Ουάντι Μπαϊρίγια, αποκάλυψε τις ταυτότητες περισσότερων από τριάντα βασιλικών προσώπων που έζησαν την εποχή του Αμενχοτέπ Γ’, των οποίων οι ταφές καταστράφηκαν σκόπιμα στην αρχαιότητα. Πέρα από την έρευνα αυτή, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 ελβετική αποστολή αποκάλυψε στην ίδια την Κοιλάδα των Βασιλέων ομαδική ταφή βασιλικών προσώπων των μέσων της 18ης Δυναστείας στον αδιακόσμητο τάφο KV 40. Ας ελπίσουμε ότι ο τάφος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Wadi C θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τα ταφικά έθιμα που ακολουθούνταν για τους συγγενείς των φαραώ της 18ης Δυναστείας, δίνοντας ταυτόχρονα στοιχεία και για την εξέλιξη του ρόλου των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία της εποχής.