Χρυσά κοσμήματα αποκάλυψαν στην Τελ Ελ Αμάρνα αρχαιολόγοι της αιγυπτο-βρετανικής αποστολής που δραστηριοποιείται στη θέση. Τα κοσμήματα βρέθηκαν στη Βόρεια Νεκρόπολη της αρχαίας πόλης, στο σημερινό Κυβερνείο της Μίνυα, κατά την πρόσφατη ανασκαφική περίοδο πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τον δρα Μουστάφα Ουαζίρι, Γενικό Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, η αποστολή εργάζεται από το 2010 σε τμήμα της Βόρειας Νεκρόπολης της Τελ Ελ Αμάρνα, το οποίο προοριζόταν για κοινούς θνητούς, σε μια προσπάθεια να μελετηθεί η κοινωνική και οικονομική κατάσταση των κατοίκων της αρχαίας πόλης, η οποία, για 17 μόνο χρόνια, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Ακενατόν, ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και ονομαζόταν Ακχέτ Ατόν («ο ορίζοντας του –θεοποιημένου ηλιακού δίσκου– Ατόν»). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μελέτη της ποιότητας των τροφίμων που κατανάλωναν οι κάτοικοι της βραχύβιας πρωτεύουσας, καθώς και στις ασθένειες από τις οποίες υπέφεραν.
Όσον αφορά τα χρυσά ευρήματα, πρόκειται για τρία δαχτυλίδια και ένα μικρό περιδέραιο από κοίλες χάντρες. Ένα από τα δαχτυλίδια φέρει ένθετο λίθο, ενεπίγραφο με ιερογλυφικά σύμβολα που αποδίδουν τη φράση Sat Nebet Tawy (που σημαίνει «η κόρη της κυρίας των δύο χωρών»), σύμφωνα με τον καθηγητή Γκαμάλ Ελ Σαμαστάουι (Gamal El-Samastawy), Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων της Κεντρικής Αιγύπτου.
Η δρ Άννα Στήβενς, αναπληρώτρια επικεφαλής της βρετανικής αποστολής, δήλωσε ότι η αποστολή εργάζεται στην Τελ Ελ Αμάρνα από τη δεκαετία του ’80 και εκτός από ανασκαφικές εργασίες κάνει και εργασίες αποκατάστασης κτιρίων από ωμόπλινθο, οικιστικών και ανακτορικών καταλοίπων, καθώς και των δύο κύριων ναών του Ατόν.
Η Τελ Ελ Αμάρνα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Αίγυπτο, καθώς ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά την εποχή του Ακενατόν, του φαραώ που επέβαλε τη λατρεία του ηλιακού δίσκου ως μοναδικού θεού με το όνομα Ατόν. Τα ευρήματα στην περιοχή περιλαμβάνουν ναούς, ανάκτορα και εκτεταμένες οικιστικές περιοχές με οικίες αξιωματούχων αλλά και απλών ανθρώπων. Από τα δημόσια κτίρια ξεχωρίζουν το Μεγάλο Ανάκτορο και η Βασιλική Κατοικία, κτίσματα που πλαισιώνουν μια κεντρική «βασιλική οδό» και συνδέονταν κάποτε με γέφυρα, καθώς και το λεγόμενο Βόρειο Ανάκτορο που είναι γνωστό ως «κατοικία της Νεφερτίτης».
Η πόλη πλαισιώνεται από δυο εκτεταμένες νεκροπόλεις, τη Βόρεια και τη Νότια Νεκρόπολη, στους πρόποδες πλαγιάς στα ανατολικά της. Εδώ βρίσκονται 25 μνημειακοί τάφοι σκαμμένοι στον φυσικό βράχο, οι οποίοι προορίζονταν για αξιωματούχους και ιερείς. Οι τοίχοι των τάφων αυτών είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες σκηνές στη χαρακτηριστική τεχνοτροπία –μοναδική στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου– που αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει τη θρησκευτική μεταρρύθμιση του Ακενατόν. Οι σκηνές περιλαμβάνουν απεικονίσεις της βασιλικής οικογένειας (Ακενατόν, Νεφερτίτη και έξι κόρες τους) και του κύκλου της στους δύο κύριους ναούς του Ατόν (συμβατικά γνωστοί ως Μεγάλος και Μικρός Ναός), τη βασιλική οικία και άλλες θέσεις. Ανάμεσα στις δύο νεκροπόλεις της ελίτ, 15 χλμ. ανατολικά της αρχαίας πόλης, υπάρχει η βασιλική νεκρόπολη, με τον μοναδικό στο είδος του Βασιλικό Τάφο.