Νέα στοιχεία για την επεξεργασία των πρώτων υλών κατά την προετοιμασία του φαγητού στην Παλαιολιθική περίοδο αποκαλύπτει έρευνα με υλικό από τα σπήλαια Φράγχθι, στην Ελλάδα, και Σανιντάρ, στο ιρακινό Κουρδιστάν. Η έρευνα από τους Ceren Kabukcu, Evan Hill, Emma Pomeroy, Tim Reynolds, Graeme Barker και Ελένη Ασούτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity (Cambridge Core), σε άρθρο με τίτλο «Cooking in caves: Palaeolithic carbonised plant foods from Franchthi and Shanidar».
Σύμφωνα με την περίληψη του άρθρου, η έρευνα για την παλαιολιθική διατροφή των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών έχει επικεντρωθεί στην κατανάλωση ζώων. Τα στοιχεία για τη χρήση φυτικών τροφών είναι συγκριτικά περιορισμένα, αλλά ολοένα και αυξάνονται. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν μια ανάλυση απανθρακωμένων μακρο-υπολειμμάτων επεξεργασμένων φυτών από το Σπήλαιο Φράγχθι και το Σπήλαιο Σανιντάρ (Shanidar) στα βορειοδυτικά Όρη Ζάγκρος – προερχόμενα από τα Ανώτερα/Τελικά παλαιολιθικά στρώματα στο Φράγχθι και τα αντίστοιχα Μέσα/Ανώτερα στο Σανιντάρ. Η μικροσκοπική εξέταση των απανθρακωμένων υπολειμμάτων τροφής αποκαλύπτει τη χρήση θρυμματισμένων οσπρίων ως κοινού συστατικού σε μαγειρεμένες φυτικές τροφές. Τα αποτελέσματα σχολιάζονται στο πλαίσιο της αρχαιοβοτανικής βιβλιογραφίας για τις υπό εξέταση περιοχές, οδηγώντας τους συγγραφείς να υποστηρίξουν ότι τα φυτά με πικρή και στυφή γεύση ήταν βασικά συστατικά της παλαιολιθικής κουζίνας στη νοτιοδυτική Ασία και την ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς αναφέρουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μακρά ιστορία της παλαιολιθικής χρήσης φυτικών τροφών, με αναφορά στις πρακτικές παρασκευής τροφίμων στο Φράγχθι και το Σανιντάρ ως θέσεις με κατάλοιπα από πολλαπλές περιόδους. «Εστιάζουμε στην ανάλυση άμορφων, απανθρακωμένων φυτικών συσσωματωμάτων τα οποία βρέθηκαν στις δύο θέσεις κατά τη διαδικασία της επίπλευσης. Κάποια από αυτά τα υλικά αντιπροσωπεύουν τα παλαιότερα κατάλοιπα του είδους τους που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στη νοτιοδυτική Ασία και την Ευρώπη. Τέτοια κατάλοιπα, που συχνά αντιπροσωπεύουν τα απανθρακωμένα υπολείμματα της παρασκευής τροφίμων (υπολείμματα τροφής), μπορούν να παρέχουν άμεσες ενδείξεις για τα είδη φυτών που καταναλώνονται, συχνά συνδυασμένα σε τρόφιμα πολλαπλών συστατικών, καθώς και τις μεθόδους παρασκευής». Συγκεκριμένα, η έρευνα τεκμηριώνει το μούλιασμα των άγριων καρπών για την αποφυγή της πικρής γεύσης και την ηθελημένη διατήρηση του φλοιού. «Τα αποτελέσματα τονίζουν την πρώιμη εκμετάλλευση μιας ποικιλίας φυτικών τροφίμων που απαιτούσαν εξειδικευμένες τεχνικές επεξεργασίας, φέρνοντας στο προσκήνιο τη σημασία των πρακτικών παρασκευής και μαγειρέματος τροφίμων στις αρχαίες διατροφικές πρακτικές του ανθρώπου», επισημαίνουν.
Για την επιστημονική δημοσίευση, πατήστε εδώ.