Δράση-σεμινάριο με τίτλο «Πρώιμη τυπογραφία και Αριστοτέλης» διοργανώνει το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022.

Στις συλλογές του Μουσείου Κανελλοπούλου υπάρχουν δύο από τις πρωιμότερες ελληνικές εκδόσεις: ένας τόμος της πρώτης έκδοσης έργων του Αριστοτέλη από τον Άλδο Μανούτιο (1497) και το Ετυμολογικόν μέγα κατά αλφάβητον (λεξικό), που εκδόθηκε από τον Ζαχαρία Καλλιέργη (1498). Με αφορμή αυτές τις εκδόσεις και άλλες του 16ου αιώνα, θα επιχειρηθεί η ιχνηλάτηση της πορείας της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας και η κατανόηση του πώς συνέβαλε στη διάδοση των αρχαίας ελληνικής γραμματείας στον σύγχρονο κόσμο.

Ξενάγηση: Η Ειρήνη Σολομωνίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, θα ξεναγήσει το κοινό στη συλλογή αρχετύπων και παλαιτύπων του μουσείου, επισημαίνοντας τους βασικούς σταθμούς στη διαδρομή της ελληνικής τυπογραφίας.

Εργαστήρια: Ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, λιθογράφος-τυπογράφος και συνεργάτης του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (Χανιά), θα παρουσιάσει τεχνικές στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης κειμένου σε χειροποίητο χαρτί και θα μιλήσει για τις μεθόδους της πρώιμης τυπογραφίας.

Στη συνέχεια ο Στασινός Σταυριανέας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα μιλήσει για το έργο του Αριστοτέλη και θα εξηγήσει τους λόγους της απήχησής του την περίοδο της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

Έναρξη παρουσιάσεων: 11.00 και 13.00 / Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3319300.

Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€).

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, Θεωρίας 12, Πλάκα.