Eκδήλωση γνωριμίας με το μεσοπολεμικό κτήριο της οδού Γυθείου 8, στους Αμπελόκηπους, διοργανώνουν το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας και η ΜΟΝUMENTA την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12 μ.μ. Θα ακολουθήσει ξενάγηση σε κτήρια των Αμπελοκήπων.

H Συντακτική και Φωτογραφική Ομάδα του Εργαστηρίου Πληροφορικής του 56ου Γυμνασίου με τη συνεργασία της MONUMENTA και με την υποστήριξη του προγράμματος «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» που υλοποιείται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, κατέγραψε το κτήριο και πήρε συνεντεύξεις που ανέδειξαν την ιστορία του. Αποτέλεσμα της δράσης είναι η δημιουργία μιας δίγλωσσης πινακίδας, η οποία θα αναρτηθεί στο κτήριο, την ημέρα της εκδήλωσης, για να ενημερώνει τους δεκάδες περαστικούς.

Το κτήριο της οδού Γυθείου 8 είναι μια μονοκατοικία του μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας του 1930. Το ισόγειο κτίστηκε το 1934, ενώ ο όροφος προστέθηκε το 1949, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Αιγίδη. Λιτότητα στη μορφή των κτηριακών όγκων, ασυμμετρία και απουσία διακόσμου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κτηρίου. Η κρήνη και το ροδίτικο βοτσαλωτό προστέθηκαν κατά την ανακαίνιση του κτηρίου, το έτος 1999. Πολύτιμη υπήρξε η συνεργασία του αρχιτέκτονα Πάρη Παπαθεοδώρου και του πολεοδόμου Φαίδωνα Παπαθεοδώρου στην τεκμηρίωση του κτηρίου και στην ανάρτηση της πινακίδας.